transformation tuesday

Transformation Tuesday #16 – Resultaten

Leestijd: 3 minuten

Voor de Transformation Tuesday opdracht van november 2019 gingen we aan de slag met verklarende datavisualisatie. Met verklarende datavisualisatie presenteer je de data op een manier zodat je boodschap direct helder is voor de lezer. We weten wat onze boodschap is en proberen deze op een zo effectief mogelijke manier over te brengen bij ons publiek.

De opdracht van deze maand was om een verklarende datavisualisatie te maken op basis van de gegevens uit een interactief Power BI dashboard. Dit dashboard zag er als volgt uit:


Dennis

Gezien het onderwerp van de data heb ik een Nederlandse partij uitgezocht die zich ook bezig houdt met het verkopen van fietsen. Op die manier had ik een mooie referentie als het gaat om kleuren en kon ik de analyse daar aan koppelen. Hiervoor ben ik op zoek gegaan naar een trend in de cijfers waar ik vervolgens een verhaal omheen kom bedenken. Het vinden van deze trend was niet heel ingewikkeld, evenals een bijbehorend verhaal. Het echte werk zat hem in het creëren van de uiteindelijke visualisatie.

Mijn doel was om een weergave te maken vanuit het idee: het presenteren van een PowerPoint-presentatie. Dit houdt in dat je niet teveel informatie op je scherm wilt tonen omdat je je publiek niet wilt afleiden. Tegelijkertijd wil je wel voldoende informatie tonen en de aandacht naar bepaalde onderwerpen trekken. Met onderstaand resultaat ben ik hier volgens mij goed in geslaagd!

transformation tuesday

Joost

Ik heb mij in deze analyse gericht op de omzet van de fietsen van AdventureWorks. Daarbij wilde ik de ontwikkeling van de totale productgroep én de ontwikkeling van onderliggende subgroepen tonen. Beide grafieken vertellen een deel van het verhaal in deze visualisatie. De grafieken worden boven elkaar getoond met een gemeenschappelijke x-as. Dit concept heb ik geleend uit mijn inzending voor de #SWDChallenge van deze maand.

Daarnaast heb ik meer lessen toegepast die ik de afgelopen maanden heb geleerd. Een aantal datapunten in deze visualisatie worden uitgelicht zoals ik van Dennis heb geleerd uit deze blogpost. Ik heb gebruik gemaakt van direct labeling van de subgroepen zoals beschreven in deze blog. En voor de kleurkeuze heb ik gebruik gemaakt van wat ik eerder toepaste in deze grafiek.

transformation tuesday

Lijkt het je ook leuk om deel te nemen aan toekomstige Transformation Tuesday opdrachten? Meld je dan hieronder aan!

Aanmeldformulier

* indicates required
Geïnteresseerd in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *