De Datadump

Leestijd: 3 minuten

Op zaterdag 19 oktober 2019 vond de tweede editie van de Datadump plaats. Een dag waarin een groep enthousiastelingen bij elkaar kwam om kennis te delen en nieuwe dingen te leren op het gebied van data-analyse en datavisualisatie.

We gingen dit keer aan de slag met een datadump van de politie. Deze gegevens bevatten alle misdrijven in Nederland van januari 2012 t/m augustus 2019 per soort misdrijf, per gemeente, per maand. In combinatie met het aantal inwoners per gemeente van het CBS was dit een mooie dataset om mee aan de slag te gaan. Het doel van de opdracht was om aan het einde van de dag iets te presenteren wat je aan de politie mee zou willen geven op basis van deze data.

Gedurende de dag werd er enthousiast gewerkt met onder andere Power BI, Tableau, R, Spotfire, Excel, Flourish en PowerPoint. Aan het einde van de dag werden er uiteenlopende bevindingen gepresenteerd zoals een daling van de misdaad in Gorinchem, het verschil tussen misdaden in Zwijndrecht in Etten-Leur, misdrijven in Zeeland ten opzichte van meer stedelijke gebieden en de impact van meer blauw op straat. Daarbij werden er verschillende datavisualisatietechnieken ingezet: ‘scrollytelling’, infographics, dark themes en een staafdiagram race met behulp van Flourish. De uitwerkingen volgen later op deze blog.

Het evenement vond plaats op de prachtige locatie van Hotel Ara in Zwijndrecht. Daar hadden we een zaal tot onze beschikking waarbij we van alle gemakken waren voorzien. Tevens konden we in het restaurant terecht voor een uitgebreid verzorgde lunch.

Hieronder een sfeerimpressie van de uitwerkingen:

uitwerkingen datadump

Lijkt het je leuk om deel te nemen aan de volgende Datadump? Meld je dan alvast aan via het onderstaande aanmeldformulier. Dan houden we je op de hoogte!

Aanmeldformulier

* indicates required
Geïnteresseerd in