Over Ons

Leestijd: 2 minuten

Wat is Datadump?

Datadump is een blog, geschreven door een aantal enthousiastelingen die graag met data bezig zijn. De hoofdonderwerpen op deze blog zijn datavisualisatie en data storytelling.

Na veel gelezen te hebben over datavisualisatie en data storytelling en na een hoop telefonisch brainstormen leek het ons een leuk idee om in het najaar van 2018 een zogenaamde Datadump te organiseren. Een dag waarin een groep van data professionals een grote, onbekende datadump voorgeschoteld kreeg met de opdracht om deze dataset te analyseren, deze analyses te visualiseren en aan het einde van de dag te presenteren.

Om de deelnemers voor te bereiden op deze Datadump wilden we ze alvast laten ervaren wat deze dag zou gaan betekenen. Een aantal weken voorafgaand aan de Datadump hebben we een aantal opdrachten bedacht binnen hetzelfde thema als de datadump. Geïnspireerd door het concept van Make-over Monday en de lessen vanuit Storytelling With Data gaven we de deelnemers een kleine dataset met de opdracht om zijn/haar conclusies uit deze dataset te visualiseren en te delen met de rest van de groep. Omdat we deze opdrachten begonnen op een dinsdag noemden we dit Transformation Tuesday.

Gedurende de voorbereiding van de Datadump en het bedenken van de Transformation Tuesday opdrachten kregen we steeds meer het gevoel dat je pas echt leert in dit vakgebied door hands-on ervaring op te doen, door je ervaringen met elkaar te delen en door op te schrijven wat je zoal hebt gedaan. Dit inspireerde ons om deze blog op te zetten waarop we hierover kunnen schrijven en waar anderen zich kunnen aanmelden om deel te nemen aan de Transformation Tuesday opdrachten en de toekomstige Datadumps.

Wie zijn wij?

Joost Romijn is BI Consultant bij ProAnalytics. Vanuit deze rol helpt hij organisaties met het vertalen van data naar bruikbare inzichten. Daarnaast houdt hij zich bezig met zijn persoonlijke ontwikkeling.


Dennis de Kock

Dennis de Kock (Twitter) is BI consultant bij ProAnalytics. Dagelijks helpt hij organisaties bij het implementeren van Business Intelligence oplossingen. Daarnaast houdt hij zich bezig met zijn persoonlijke ontwikkelingen en data visualisatie.