digital minimalism

Digital Minimalism – #SWDChallenge nov. 2019

Leestijd: 3 minuten

Net als de afgelopen maanden deed ik ook deze maand weer mee aan de #SWDChallenge van Storytelling With Data. Anders dan de vorige keren worden de inzendingen deze keer niet meer bekend gemaakt via de blog, maar via de nieuwe SWD Community. Hier kun je direct alle inzendingen bekijken en elkaar van feedback voorzien. Vanuit Datadump hebben we Beta toegang verkregen tot deze community. De opdracht van deze maand ging om het visualiseren van een combo chart: een grafiek waarin een staaf- en een lijngrafiek worden gecombineerd.

Digital Minimalism

Een paar maanden geleden las ik het boek Digital Minimalism van Cal Newport. In dit boek stelt de auteur dat we in dit digitale tijdperk met talloze moderne tools tot onze beschikking, verslaafd raken aan schermen. En dat we een radicale verandering in ons gedrag moeten doorvoeren om van deze verslaving af te komen. Ik vond dit een goed boek en ben hier na mijn vakantie mee aan de slag gegaan. Zo ben ik onder andere mijn iPhone schermtijd gaan vastleggen. Daarin heb ik per dag vastgelegd hoe lang ik op mijn scherm heb gekeken en hoe vaak ik mijn telefoon heb opgepakt.

Deze data heb ik gebruikt voor de #SWDChallenge van deze maand. Ik heb gebruik gemaakt van het voorbeeld van Cole uit de opdrachtomschrijving, waarin ze de staaf- en lijngrafieken verticaal uit elkaar haalt. Hoewel dit eigenlijk twee losse grafieken zijn en niet één combo-chart, vind ik dit een goede presentatievorm en komt het geheel over als één visualisatie.

Resultaat

Ik heb de data eerst gegroepeerd per weekdag en vervolgens per week. Ik verwachtte namelijk verschillende resultaten op verschillende weekdagen. In het weekend ga ik bijvoorbeeld anders om met mijn telefoon dan doordeweeks, zo dacht ik. Daarbij wilde ik dan per weekdag de trend over de weken heen zien. De staaf- en de lijngrafieken maken gebruik van dezelfde x-as, wat het geheel tot één grafiek moet laten lijken. Daarnaast heb ik twee extra lijnen toegevoegd: één voor elk van de doelen die ik heb gesteld.

Mijn uitwerking ziet er als volgt uit:

digital minimalism combo chart

Na het visualiseren van deze gegevens zie ik dat mijn resultaat eigenlijk slechter is dan ik dacht. Er zijn maar een paar momenten waarop ik mijn doelstellingen heb behaald. Meestal op de woensdag, waarbij ik bijna de hele dag in vergaderingen zat. Dan had ik nauwelijks tijd om op mijn telefoon te kijken. Dit waren ook de enige dagen waarop ik mijn doelstelling haalde voor “het aantal keer oppakken”.

Ik denk dat Cal Newport gelijk heeft in zijn boek. Minder naar je scherm turen vraagt om een radicale veranderingen. Het is tijd dat ik terugblik op de dingen die ik echt waardeer online en opnieuw stilsta bij de “Digital Declutter”.


Joost Romijn is BI Consultant bij ProAnalytics. Vanuit deze rol helpt hij organisaties met het vertalen van data naar bruikbare inzichten.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *