Op dit moment is Cirque du Data / De Grote Datashow aanwezig in Leidsche Rijn, Utrecht. Deze tentoonstelling, georganiseerd door stadslab RAUM en CLEVER FRANKE, draait om het inzetten van data om het stadsleven te verbeteren en de inwoners bewust te maken van de mogelijkheden van openbare data. Vorige week ben ik hier een paar uur geweest en in deze blog schrijf ik kort wat ik daar gezien heb.
Zoals het een echt circus betreft kun je natuurlijk niet zonder een ingang waar de aankondiging voor dat weekend, het deel met het cirus was maar tijdelijk voor drie dagen, duidelijk op aangegeven staat.
Vanaf dit punt word je als bezoeker vanzelf langs de diverse zaken geleid die betrekking hebben op data, het lezen van data en statistieken over Leidsche Rijn. Dit begint met de basis, want hoe lees je eigenlijk een visualisatie en waar moet je op letten? Aan de hand van een carrousel werden een zestal tips gegeven om bewuster om te gaan met de visualisaties die worden getoond en met visualisaties in het algemeen.
Met deze kennis in het achterhoofd kan gestart worden aan het bekijken van de publieke data over Leidsche Rijn. Deze data is afkomstig van twee verschillende bronnen: de website WistUData van de gemeente Utrecht en data verzameld middels enquêtes onder bezoekers van Cirque du Data. De resultaten hiervan werden op een overzichtelijke manier getoond waarbij in veel gevallen de wijk Leidsche Rijn werd vergeleken met andere wijken,
Ook kon je tijdens het rondlopen zelf nog data over jezelf delen via Twitter en Instagram. Het is jammer om te zien dat dit onderdeel in het water viel aangezien er geen inzendingen zijn geweest, in ieder geval niet op Twitter.
Het onderdeel dat me het meest bij is gebleven is het Sensorlab. In dit lab werd getoond welke sensoren en slimme apparaten allemaal actief zijn in Utrecht en hoe Utrecht op deze manier langzaam aan het veranderen is in een slimme stad. Denk hierbij aan parkeergarages die aangeven hoeveel plaatsen er nog zijn, afvalbakken die aangeven of ze al vol zitten, camera’s die auto’s registreren om te bepalen of ze nog wel de stad in mogen en sensoren die de luchtkwaliteit meten. Het grote nadeel van deze sensoren is dat je je hier vaak niet bewust van bent, maar dat deze sensoren wel degelijk inbreuk kunnen maken op je privacy. Anders dan het internet word je hierover niet geïnformeerd en kun je hier ook niets tegen doen.
Om hier verschil in aan te brengen worden een aantal suggesties gedaan om dit probleem op te lossen. De eerste en meest toegankelijke optie is om al deze sensoren te voorzien van een duidelijk zichtbare sticker, een privacylabel. Dit privacylabel is te vergelijken met een energielabel waarbij de A staat voor een slim apparaat dat geen inbreuk maakt op je privacy en de F voor een sensor die veel inbreuk maakt. Op deze manier wordt het geheel in ieder geval zichtbaar en duidelijk gemaakt. Dit kan vervolgens gecombineerd wordt met bijvoorbeeld een mobiele app die je waarschuwt waar de apparaten staan zodat je in staat bent om hier op te reageren.
Aanleiding voor mijn bezoek wat de werkelijke circusvoorstelling, De Grote Datashow. Deze werd aangekondigt met de volgende tekst:
Laat je verrassen door binaire clowns, data-jongleurs en een groot menselijk kanon!
Ik wist niet wat ik moest verwachten en werd verrast met een voorstelling van ongeveer 1 uur waarin diverse onderwerpen aan het bod kwamen. Deze onderwerpen liepen uiteen van een live enquêtes tot een clownsact en van een discussie over de voor- en nadelen van het delen van data tot de impact van beelden op Google Maps bij twee mensen die vreemd gaan. Er werden geen zaken benoemd waar ik door mijn achtergrond niet al eens over na had gedacht, maar ik verwacht dat de gemiddelde bezoeker een aantal voorbeelden te horen kreeg die ze wel aan het denken heeft gezet.
Cirque du Data loopt na het verschijnen van deze blog nog ongeveer 3 weken, tot en met 1 december. Gedurende deze weken vinden er nog diverse activiteiten plaats. Zo is er op 19 november een sessie waarin wordt in gegaan op AI en een afrondende talkshow op 28 november. Hoewel ik voor deze laatste nog niet heb kunnen ontdekken hoe ik aan een kaartje moet komen wil ik hier zeker heen, al is het maar om het verhaal van Andy Kirk aan te horen!
Ben je enthousiast over de blogs van Datadump en wil je eenvoudig op de hoogte worden gehouden over de laatste ontwikkelingen? Volg ons dan via Twitter, LinkedIn, RSS, schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven, of voeg onze auteurs Joost en Dennis toe aan je netwerk.