Direct labeling in Charticulator

Direct labeling in Power BI? Gebruik Charticulator

Leestijd: 4 minuten

Om maar direct met de deur in huis te vallen: het is in Power BI in vrijwel geen enkele visualisatie mogelijk om te doen aan direct labeling. Met direct labeling bedoel ik de mogelijkheid om bijvoorbeeld een lijn, grafiek of taartpunt direct te voorzien van een categorie in plaats het gebruik van een legenda. Een voorbeeld hiervan ziet er als volgt uit:

Indirect vs direct labeling

In het geval van indirect labeling wordt een uitleg gegeven over de kleuren in de legenda. Als gevolg hiervan moet de lezer van de visualisatie continu wisselen tussen de lijnen en de legenda. Dit vraagt een inspanning van onze hersenen waardoor er minder ruimte over blijft om de grafiek te interpreteren. Met direct labeling los je dit op omdat de lijnen direct van een label zijn voorzien en daardoor minder hoeven te schakelen. Bijkomstig voordeel is dat de labels ook een kleur mee kunnen krijgen om daarmee het verband en het label extra duidelijk te maken.

Direct labeling is uiteraard niet altijd een optie. In een complexe grafiek of een grafiek waarin heel veel categorieën aanwezig zijn kan het een onoverzichtelijke grafiek tot gevolg hebben:

Direct labeling chaos in Power BI

Dit probleem is deels op te lossen door een aantal keuzes te maken, zoals het gebruik van een algoritme om labels enkel te tonen wanneer er geen overlap ontstaat. Ook kan ervoor gekozen worden om labels te tonen op andere plekken dan het einde:

Direct labeling chaos in Power BI v2

Los van de beschikbare mogelijkheden bestaat deze optie in Power BI niet. Hoewel de grafieken uit deze blog zijn gemaakt in Power BI, is dit gedaan door gebruik te maken van tekstblokken die een vaste positie hebben:

Tekstblokken in Power BI

Waneer het een statische grafiek betreft is dit niet erg, hoewel wel arbeidsintensief. In het geval van een dynamische grafiek kunnen er vreemde situaties ontstaan wanneer de data of selectie wijzigt:

Statische direct labeling in Power BI

De enige visualisatie die in de buurt komt van direct labeling is de taartgrafiek (en de donutgrafiek die daar vanaf is geleid):

Direct labeling taartgrafiek

Zoals we ondertussen weten heeft de taartgrafiek diverse andere nadelen. Een bijkomend nadeel is dat het niet mogelijk is om de labels van een kleur te voorzien.

In een situatie als deze kan Charticulator een uitkomst bieden. Met Charticulator kun je je eigen custom visuals maken die je vervolgens direct kunt gebruiken in Power BI. Dit is dan ook de oplossing geweest voor een situatie waar ik mee aan de slag ben gegaan.

Mijn wens was om een gestapelde staafgrafiek te tonen op een dashboard die uit slechts één staaf bestond. In Power BI kun je daarmee een heel eind komen, totdat het aankomt op het plaatsen van de labels. Deze moeten ten slotte altijd in de legenda komen:

Staafgrafiek in Power BI

Dit was niet de uitwerking die ik voor ogen had. Daarom besloot ik aan de slag te gaan met Charticulator. Daarmee ben ik tot het volgende resultaat gekomen:

Direct labeling in Charticulator

Dit was het resultaat dat ik voor ogen had en wat ik ben gaan gebruiken op het dashboard. Uiteraard heeft Charticulator ook zijn nadelen. Zo is het niet mogelijk om de kleuren van de vlakken en teksten te wijzigen buiten Charticulator om. Ook worden de labels in de tooltip niet juist getoond. Dit zijn hopelijk punten waar nog aan wordt gewerkt om Charticulator verder te verbeteren.

Naar aanleiding van deze blog ben ik ook gaan bijken bij Power BI Ideas of een dergelijk idee al aanwezig was. Deze heb ik niet kunnen vinden en daarom direct zelf aangemaakt. Mocht je direct labeling ook zien zitten? Breng dan je stem uit!

Geïnteresseerd in de uitwerking van Charticulator? Deze kun je hier downloaden:


Dennis de Kock is BI consultant bij ProAnalytics. Dagelijks helpt hij organisaties bij het implementeren van Business Intelligence oplossingen. Daarnaast houdt hij zich bezig met zijn persoonlijke ontwikkeling en data visualisatie.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *