power bi vergelijkingsanalyse

Vergelijkingsanalyse in Power BI

Leestijd: 3 minuten

Comparative Analysis

In QlikView maakte ik in het verleden wel eens iets wat we noemden “Comparative Analysis”, of vergelijkingsanalyse. Door middel van de Selection States functionaliteit in QlikView kon je een overzicht maken dat op verschillende manieren reageerde op eenzelfde filter. Dit maakte het mogelijk om bijvoorbeeld klanten of producten eenvoudig met elkaar te vergelijken op afzet, omzet of marge. In Power BI bestaat er geen functionaliteit als selection states, maar toch kun je met enige inspanning eenzelfde soort analyse maken.

Neem bijvoorbeeld de volgende vereenvoudigde dataset met wat omzetgegevens per maand, per klant en wat klantgegevens zoals klantnaam en klantgroep.

Vergelijkingsanalyse

Met deze dataset kunnen we een voorbeeld van een vergelijkingsanalyse uitwerken. Zo kunnen we de omzet per maand presenteren waarbij we klanten of klantgroepen met elkaar kunnen vergelijken.

Power BI

Laad de gegevens in in Power BI. Laad de tabel met klanten twee keer in, bijvoorbeeld door de eerste tabel te Dupliceren, of door een Verwijzing te maken.

Power Query

Koppel beide tabellen met klantgegevens aan de tabel met omzetgegevens en zorg ervoor dat de relatie inactief is.

Power BI datamodel

De relatie kun je deactiveren door dubbel te klikken op het lijntje. Vervolgens vink je Deze relatie activeren uit.

Power BI relatie inactief

Maak vervolgens twee measures met behulp van de USERELATIONSHIP functie. Eén voor klantentabel A en één voor klantentabel B.

DAX meting Power BI

Wanneer je nu beide metingen opneemt in een staafgrafiek per maand krijg je twee keer dezelfde omzet te zien. Dit is de omzet van alle klanten.

Vergelijkingsanalyse Power BI

Vergelijkingsanalyse

Maar wanneer je gaat filteren op klanten of klantgroepen in tabel A en tabel B, kun je de waarden met elkaar vergelijken. In onderstaande afbeelding zie je bijvoorbeeld dat de omzet in de maanden april, augustus en oktober veel hoger is voor de Wholesale klantgroep. In de maanden mei en juli is de omzet van Retail juist hoger. Hiermee hebben we dus een vergelijkingsanalyse gemaakt in Power BI.

Vergelijkingsanalyse Power BI

Zie hieronder ook de interactieve Power BI app.

Heb je tips, trucs of feedback rondom deze vergelijkingsanalyse? Laat een berichtje achter of mail ons via info@datadump.nl!


Joost Romijn is BI Consultant bij ProAnalytics. Vanuit deze rol helpt hij organisaties met het vertalen van data naar bruikbare inzichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *