Transformation Tuesday #17 – Lie with charts

Leestijd: 3 minuten

Visualisatie van data zien we aan de lopende band in ons dagelijks leven. Ze komen langs in de krant en op het journaal, zijn terug te vinden op je mobiele telefoon en smart watch en verschijnen regelmatig op internetpagina’s. Uitspraken als “meten is weten”, “grafieken liegen niet” en “een foto zegt meer dan duizend woorden” wekken de indruk dat we deze visualisaties ook blindelings kunnen vertrouwen, maar niets is minder waar!

Regelmatig duiken er voorbeelden op van visualisaties die een heel rooskleurig beeld geven van de werkelijkheid, met name voor de werkelijkheid van de verstrekker van de visualisatie. Hieronder een paar voorbeelden:

Bron: Twitter
Bron: Twitter
Bron: Twitter

Over het onderwerpen van het liegen met grafieken is al veel geschreven. Het onlangs verschenen boek “How charts lie” van Alberto Cairo is daar een voorbeeld van. De boeken “How to lie with maps” en “How to lie with statistics” gingen Alberto al voor. In deze boeken worden diverse technieken beschreven hoe je kunt liegen met cijfers. Een veel gebruikte truc is het spelen met de y-as. De volgende video van Vox laat zien wat je hiermee allemaal kunt bereiken:

Een goede manier om dergelijke #lieggrafiek te herkennen is weten welke trucs er allemaal worden gebruikt en iedere grafiek kritisch te bekijken. Uiteraard leer je ook veel door zelf zo’n grafiek te ontwerpen. Dat is dan ook precies waar we deze #TransformationTuesday mee aan de slag gaan!

De opdracht

Om meer te leren gaan we onze eigen lieggrafiek ontwerpen. Je mag daarbij iedere techniek toepassen die je maar kunt bedenken. Het afkijken van bewezen technieken is daarbij uiteraard geen enkel probleem. Welke data je hiervoor gebruikt mag je ook zelf weten, er zijn diverse openbare bronnen die interessante data verstrekken.

Stuur je uitwerking voor eind december 2019 op naar transformationtuesday@datadump.nl. De inzendingen verschijnen begin januari op de website.


Lijkt het je leuk om deel te nemen aan toekomstige Transformation Tuesday opdrachten? Of ken je iemand die ook mee moet doen? Via onderstaand formulier kun je je aanmelden voor onze mailinglist. Je wordt dan op de hoogte gehouden van iedere opdracht.

Aanmeldformulier

* indicates required
Geïnteresseerd in