Resultaat #TT11

Transformation Tuesday #11 – Resultaten

Leestijd: 4 minuten

Deze maand zijn we met de Transformation Tuesday van Datadump aan de slag gegaan met een remake. Dit zijn visualisaties die al eens door een ander zijn ontworpen, maar waar mogelijkheden zijn om verbeteringen door te voeren. Een paar voorbeelden hiervan die eerder zijn gemaakt zien er als volgt uit:

#TT 11 - Voorbeelden van remakes

Zoals te zien is, wordt de gehele visualisatie in sommige gevallen aangepakt en in andere gevallen wordt deze geoptimaliseerd. Het maken van dergelijke remakes is een uitstekende manier om meer te leren over datavisualisatie. Met de Transformation Tuesday van deze maand wilden we hier dan ook meer mee doen.

Vorige maand verscheen de volgende horizontale staafgrafiek op KDnuggets:

#TT11 - Grafiek om opnieuw te maken

Bij het ontwerp van deze grafiek lijkt weinig tijd gestoken te zijn in het ontwerp, het geheel straalt voornamelijk “standaard Excel-grafiek” uit. Dit is zonde aangezien ze wel de moeite hebben genomen om een enquête af te nemen en dat deze is ingevuld door 1.800 mensen.

De opdracht van deze maand was dan ook om een remake te maken van deze grafiek. Bepaal voor jezelf welke boodschap je wilt overbrengen met de grafiek en hoe je dit het beste kunt bereiken. Werk dit idee uit in je tool of techniek naar keuze.


De resultaten van de verschillende inzendingen zijn hieronder te vinden. Lijkt het je ook leuk om deel te nemen aan toekomstige Transformation Tuesday opdrachten? Meld je dan aan via onze website!

Wilbert

Hierbij mijn inzending van deze maand. Dit keer geen Excel of QLikSense, maar een visualisatie gemaakt in Flourish studio. De visualisatie heb ik gepubliceerd en kan worden weergegeven met onderstaande link. Bij toeval ben ik de tool tegen gekomen en biedt templates aan waarbij je al zeer een gewenst resultaat kan behalen. Tevens de aanpassingsmogelijkheden zijn groot. Kortom.. een tool dit ik zeker nog een keer ga gebruiken. 


Joost

Ik heb de data ingeladen en Power BI en heb daarmee zitten spelen met een paar verschillende visuals. De staafgrafiek vind ik geen juiste weergave in deze. Ik vond de zogenaamde “Lintgrafiek” in Power BI ook nog wel goed geschikt voor deze data, maar uiteindelijk heb ik voor een lijngrafiek gekozen. Ik denk dat de lintgrafiek het beste tot zijn recht komt wanneer je gegevens optellen tot 100%. Dat is hier nu niet het geval.

Met een lijngrafiek werd het wel een wirwar aan kleuren, dus ik heb deze visual uiteindelijk laten focussen op een aantal producten in de reeks. Daarbij licht ik de grafiek uit op hoogste waarde en de waarden met een opgetelde stijging of daling van (afgerond) meer dan 10%. Ik dacht dat dit de noemenswaardige veranderingen waren en deze heb ik dan ook als zodanig beschreven naast de grafiek. 

Ik wilde nog iets doen met labels op de lijn, in plaats van in de legenda. En met conditionele kleuren in plaats van het handmatig kleuren van de reeks in de eigenschappen. Beiden kreeg ik echter zo even niet voor elkaar met Power BI. Dat maakt het nu onmogelijk om te zien wat de trend is van de andere producten die nu grijs zijn gekleurd. En het maakt het geheel nog niet dynamisch mocht ik volgend jaar een nieuwe dataset willen inladen. Ik ga eens verder uitzoeken hoe je dit het beste kunt oplossen binnen Power BI.

Hier is het resultaat:


Dennis

Voordat ik aan de slag ben gegaan heb ik eerst eens nagedacht over het doel van de visualisatie, de beschikbare data (heb nog gezocht naar meer historische cijfers) en de mogelijke vormen van visualisatie. Een deel van deze acties zie je hier terug:

#TT11 - Sfeerafbeelding Dennis 1

Uiteindelijk ben ik gegaan voor de slope chart, hoewel de bump chart mijn voorkeur had. Door het weinige aantal punten kwam deze echter niet goed tot zijn recht. Ik heb de slope chart uitgebreid door de logo’s van de diverse platformen op te nemen. Dit maakt het extra gemakkelijk om snel te zien waar hetzelfde platform twee jaar later staat. Tegelijkertijd maakt dit de grafiek op sommige plekken (in de regio van 20% – 30%) rommelig omdat daar veel logo’s bij elkaar komen.

Al met al ben ik tevreden met het resultaat en heeft het me voor de verandering niet heel veel tijd gekost om tot dit resultaat te komen. Ik schat in dat ik ongeveer 1,5 uur bezig ben geweest. Dit is wel gerekend vanaf het moment dat ik mijn gedachten eerst op papier had gezet.

#TT11 - Inzending Dennis

Lijkt het je ook leuk om deel te nemen aan toekomstige Transformation Tuesday opdrachten? Meld je dan aan via onze website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *