Voorbeelden van visualiseren van distributie

Distributie van getallen tonen in de tooltip

Leestijd: 2 minuten

Het boek Factfulness van Hans Rosling is een absolute aanrader als je geïnteresseerd bent in data en in het welzijn van de wereld. In dit boek wordt in gegaan op diverse onderwerpen zoals het onjuiste beeld dat wij hebben van de wereld, progressie in de wereld en manieren om anders te kijken naar de wereld. Dit wordt onderbouwd door cijfers en visualisaties, een onderwerp waar Hans Rosling sterk in is.

Hij gaat daarnaast ook in op de gevaren van het gebruik van cijfers om je wereldbeeld te laten bepalen. Eén van de gevaren zit hem in het rekenen met gemiddeldes. Hierbij heb ik het niet over het verschil tussen mediaan, modus en gemiddelde. Het gaat hier om het gebruik van een gemiddelde over tijd om een trend te laten zien. Een voorbeeld hiervan ziet er als volgt uit (afkomstig uit Factfulness):

Voorbeeld van SAT-score over de jaren heen

Uit deze data blijkt dat er een duidelijk gat zit tussen de scores van de mannen en de vrouwen. Wanneer gekeken wordt naar de verdeling is dit verschil helemaal niet zo groot is:

Verdeling SAT-score naar geslacht voor 2016

Het probleem is dat dit twee vormen van visualiseren van data zijn die je lastig kunt combineren. Hoe wil je immers de trend over tijd laten zien en op hetzelfde moment de verdeling in één jaar? De eerder besproken tooltip biedt hier een uitkomst en mogelijkheden! Je kunt in een tooltip immers diverse manieren gebruiken om het gemiddelde te laten zien. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

Voorbeelden van visualiseren van distributie

Welk type visualisatie je gebruikt en hoe dit er uit komt te zien is afhankelijk van de situatie. De Raincloud Plot is hierin ook nog optie. In bovenstaande voorbeelden wordt steeds maar één eigenschap getoond, terwijl in het origineel aan het begin van de blo sprake was van twee eigenschappen. In een interactieve versie kan dit er uiteindelijk als volgt uit komen te zien:

Tip! Wil je eens spelen met data en datavisualisatie? Ga dan aan de slag met Gapminder van Hans Rosling. Deze tool biedt een aantal weergaves en diverse standaard datasets om te laten zien hoe de wereld zich door de tijd heen heeft ontwikkeld.


Dennis de Kock is BI consultant bij ProAnalytics. Dagelijks helpt hij organisaties bij het implementeren van Business Intelligence oplossingen. Daarnaast houdt hij zich bezig met zijn persoonlijke ontwikkeling en data visualisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *