Transformation Tuesday #1

Leestijd: 3 minuten

De eerste Transformation Tuesday opdracht is ontstaan als een voorbereiding op de eerste Datadump. Hierbij zijn we aan de slag gegaan met een dataset van hetzelfde thema als de dataset van de Datadump: verkeersinformatie uit Nederland. Op de website van het CBS vonden we een klein setje met gegevens van het aantal personen met een rijbewijs van de jaren 2014 tot en met 2018, per provincie, per leeftijdscategorie en per categorie rijbewijs.

Het doel van deze eerste voorbereidingsopdracht was om de deelnemers te triggeren om eens creatief met data aan de slag te gaan en te highlighten wat ze in de data hebben kunnen vinden.

De inzendingen van deze opdracht zijn hieronder te bekijken.

Ik vond het leuk om te zien hoe iedereen zijn eigen draai heeft gegeven aan de data en hoe er compleet verschillende inzichten ontstaan. Daarnaast is het ook leuk om te zien hoe er vaak een conclusie wordt meegegeven binnen de weergave in storytelling-achtige vorm, terwijl we in de praktijk vaak werken met interactieve dashboards waar dit minder gebruikelijk is.

Al met al mooie leerervaringen en enthousiaste reacties die de deze opdracht voor herhaling vatbaar maakte.


Lijkt het je ook leuk om deel te nemen aan toekomstige Transformation Tuesday opdrachten? Meld je dan aan via onze website!


Joost

Na een beetje te spelen met de gegevens in Excel kwam ik op een staafgrafiek met het aantal personen met een rijbewijs per categorie, per jaar. Deze weergave wekte mijn belangstelling in de groei van het aantal personen met een rijbewijs per provincie over de jaren in de dataset. Na wat rondzoeken naar alternatieve grafiektypes kwam ik op de horizontale dot plot. Dit leek mij een mooie visual om het aantal personen met een rijbewijs te visualiseren over de twee dimensies: provincie en jaar. Het resultaat zag er als volgt uit:

In deze weergave heb ik geprobeerd te highlighten dat de toename van het aantal personen met een rijbewijs in de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant het grootste is. Omdat ik zelf woon en werk in deze provincies en regelmatig in de file sta heb ik hieruit geconcludeerd dat BI Consultants die veel reizen in deze regio’s het langste in de file zullen staan.

Het leuke aan deze opdracht vond ik dat ik een nieuw grafiektype heb ontdekt die ik voorheen niet snel zou gebruiken in mijn dagelijkse werkzaamheden. De opdracht heeft mij gedwongen om eens verder te speuren dan de standaard weergaven die ik ken en om eens creatief met een beperkt setje gegevens aan de slag te gaan.


Dennis


Peter


Wilbert

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *