Power BI: lijngrafiek met markering

Leestijd: 2 minuten

Eén van de mooie functionaliteiten van Power BI vind ik het markeren binnen grafieken. Door een waarde aan te klikken in een grafiek worden de andere grafieken gemarkeerd. Daarmee zie je direct wat het aandeel van je selectie is in het totaal van de andere grafiek.

Hieronder een voorbeeld op basis van de dataset van Transformation Tuesday 13. Wanneer ik in de staafgrafiek filter op regio Noord-Holland zie je direct het aandeel van Noord-Holland als bestemming van alle toeristen per land van afkomst. Andersom, wanneer ik filter op Verenigd Koninkrijk als land van afkomst van de toeristen, zie ik direct het aandeel van de Engelsen in de bestemmingen.

Markeren highlighten grafiek Power BI

In dit voorbeeld zie je dat de lijngrafiek ook meebeweegt, maar dat deze grafiek niet wordt gemarkeerd. In Power BI is het tot op heden niet mogelijk om te markeren in een lijngrafiek. Dat vind ik jammer. Want ook van een lijngrafiek zou ik soms wel willen zien wat mijn selectie betekent ten opzichte van het totaal, of ten opzichte van mijn vorige selectie.

Het leek mij daarom wel leuk om dit met een trucje alsnog voor elkaar te krijgen. De uitwerking ziet er als volgt uit:

Power BI lijngrafiek markeren highlighten

Je ziet hier dat de selectie op een aantal jaren het blauwe lijntje verkleint. En een selectie op Duitsland als land van herkomst van de toeristen verlaagt het aantal ten opzichte van het totaal.

Uitwerking

De lijngrafiek bestaat in dit geval uit één grafiek en twee metingen per Jaar op de x-as. De opmaak is per reeks aangepast waarbij de ene lijn een dunne grijze lijn betreft. De tweede lijn is opgemaakt als dikkere, donkerblauwe lijn. De grijze lijn is maakt daarbij gebruik van een ALL functie. Daardoor worden selecties voor deze lijn genegeerd. De blauwe lijn luistert wel naar de selecties en beweegt dus mee met de “markering”.

Ik hoop dat een dergelijke functionaliteit in de toekomst onderdeel wordt van de standaard binnen Power BI. Wat is jouw mening over deze functionaliteit? Laat een berichtje achter of mail ons via info@datadump.nl


Joost Romijn is BI Consultant bij ProAnalytics. Vanuit deze rol helpt hij organisaties met het vertalen van data naar bruikbare inzichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *