In een eerdere blog schreven we al over diverse manieren om te leren over datavisualisatie. Een zeer praktische methode is het volgen van podcasts. Deze kun je op ieder moment luisteren via je telefoon of PC. Daarmee zijn ze uitermate geschikt om tot je te nemen tijdens het reizen.
In deze blog beschrijven we de podcasts die wij vanuit Datadump van harte aanraden. In veel gevallen verwijzen we daarbij naar de podcasts die te vinden zijn op Spotify. Vaak kun je de afleveringen ook vinden op iTunes Podcasts, Stitcher en Google Play Music.
Storytelling with data
Naast haar boek Storytelling with Data heeft Cole Nussbaumer Knaflic ook een maandelijkse podcast. In deze podcast haalt ze diverse onderwerpen aan die te maken hebben met datavisualisatie. In sommige gevallen betekent dit dat ze een gast interviewt, dan weer vragen van luisteraars beantwoord en soms praktische tips geeft. Een absolute aanrader voor iedereen die zich bezig houdt met datavisualisatie en zich wil blijven ontwikkelen.
Dataviz today
Het is alweer een aantal weken stil rondom de podcast van Alli Torban maar tot en met maart 2019 was er wekelijks een podcast van haar te luisteren. In deze podcast vertelt ze over haar ervaringen sinds ze aan de slag is gegaan met datavisualisatie. Dit resulteert in een podcast die vol staat van de praktische tips, artikelen en video’s.
Data stories
Iedere drie weken bespreken Enrico Bertini en Moritz Stefaner de laatste ontwikkelingen op het gebied van datavisualisatie. Hoewel de podcast af en toe wat chaotisch verloopt, is de inhoud de moeite waard. Ze krijgen diverse gasten op bezoek, bespreken de laatste visuals, hebben het over hun eigen ervaringen en combineren dit alles met de nodige humor.
The present beyond measure show
Een ritme heeft deze podast van Lea Pica niet, maar dat doet niets af aan de kwaliteit. De onderwerpen van de afleveringen zijn divers maar hangen allemaal samen rondom de thema’s analytics en datavisualisatie. Over de kwaliteit ligt het in ieder geval niet. Zoals Lea al schrijft op haar website: Listen to the 5-star rated podcast at the intersection of presentation, data visualization, and analytics
The PolicyViz Podcast
In de wereld van datavisualisatie is Jon Schwabish een bekende naam. Met zijn boek (Better Presentations), zijn workshops, diverse (cheat)sheets en natuurlijk zijn tweewekelijkse podcast kun je ook bijna niet om hem heen. Net als in veel van de voorgaande podcasts spelen gasten een belangrijke rol, vrijwel iedere podcast heeft er eentje. Door zijn connecties in de academische wereld worden de nieuwste onderzoeken en onderzoeksresultaten besproken.
Bonus
Vanuit Datadump luisteren we niet alleen naar podcasts over datavisualisatie. Er zijn nog een heleboel andere podcasts die de moeite waard zijn. Omdat deze afwijken van het onderwerp van deze blog laten we het bij een korte opsomming:
- De Technoloog – Een wekelijkse podcast van BNR over uiteenlopende onderwerpen rondom technologie
- Becoming Better – Tweewekelijkse podcast met tips over geluk, productiviteit, dankbaarheid en geld
- Before Breakfast – Een dagelijkse podcast van slechts enkele minuten met daarin tips om je leven productiever te maken
- BIFocal – Een wekelijkse (ongeveer) podcast waarin de laatste ontwikkelingen rondom Power BI worden besproken
Audioboeken
Naast podcasts kun je ook naar audioboeken luisteren. Anders dan podcasts zijn dit voorgelezen boeken en dit maakt de inhoud in veel gevallen minder geschikt om tot je te nemen wanneer ze gaan over datavisualisatie, je mist immers de visualisaties en voorbeelden waarover wordt gesproken. Uiteraard zijn er genoeg audioboeken te vinden die gerelateerd zijn aan dit onderwrp. Een aantal voorbeelden van interessante audioboeken zijn:
- Storytelling with data (via Amazone)
- Standard Deviations (via Storytel)
- Freakonomics (via Storytel)
- Competing on Analytics (via Amazone en Storytel)
Dennis de Kock is BI consultant bij ProAnalytics. Dagelijks helpt hij organisaties bij het implementeren van Business Intelligence oplossingen. Daarnaast houdt hij zich bezig met zijn persoonlijke ontwikkeling en data visualisatie.
Eén reactie