Aanbevolen blogs over datavisualisatie

Leestijd: 3 minuten

Om te blijven leren en ontwikkelen is het zaak om te blijven zoeken naar nieuwe bronnen van kennis. De meest gangbare vorm hierbij is het volgen van een cursus of het lezen van boeken. Er zijn echter ook andere methodes zoals het luisteren van een podcast of audioboek. Een methode waar ik zelf zwaar op leun is het volgen van blogs, veelal over datavisualisatie en Power BI. Hieronder zet ik een aantal van mijn persoonlijke favorieten op een rijtje!

Storytelling With Data

De blog Storytelling With Data hoort bij het gelijknamige boek. Hoewel er niet heel veel artikelen worden geschreven op deze blog is de inhoud niet minder de moeite waard. Je blijft in ieder geval eenvoudig op de hoogte van het laatste nieuws rondom de #SWDchallenge. Ook wanneer je hier niet aan mee doet kan het maandelijkse overzicht van inzendingen een grote bron van inspiratie zijn. Deze overzichten worden afgewisseld met inhoudelijke artikelen zoals dit artikel over het combineren van woorden en kleuren.

Datawrapper – Chartable

Om maar direct een stuk duidelijkheid te verschaffen: de website (en het product) heet Datawrapper en de bijbehorende blog heet Chartable. Datawrapper is een online datavisualisatie tool om eenvoudig en snel visualisaties te ontwikkelen en aan te bieden via je eigen website. Zij schrijven daarnaast met regelmaat blogposts over uiteenlopende onderwerpen.

Uiteraard komen hier stukken langs over de nieuwste functionaliteiten van Datawrapper. Maar regelmatig gaan zijn ook in op visualisaties die zijn ontwikkeld met Datawrapper en uitgediepte onderwerpen over datavisualisatie. Voorbeelden van deze laatste categorie zijn hun teksten over kleurgebruik en keuzes bij het maken van een tabel.

Eagereyes

De blog van Eagereyes is misschien wel mijn favoriete blog omdat iedere post ervoor zorgt dat ik iets nieuws leer. Het is jammer dat er niet heel veel stukken op verschijnen, dit komt doordat de auteur zich ook bezig houdt met een andere interessante blog, Multiple Views.

Information is beautiful

De blog van Information is Beautiful is vooral een showcase van het werk dat dit team levert. Wil je je met regelmaat laten inspireren, verrassen of iets nieuws leren over de wereld? Dan moet je deze blog in de gaten houden!

The Pudding

Eigenlijk is de pagina van The Pudding geen blog maar eerder een showcase van alle indrukwekkende visualisaties die zij hebben gemaakt. Onlangs schreef ik hier al een blog over. De manier om regelmatig geïnspireerd te worden is om deze blog te volgen of je in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Nightingale

Begin dit jaar is de Data Visualization Society opgestart en ondertussen wordt dit ondersteund door een aantal prominente namen zoals Elijah Meeks, Alberto Cairo en Giorgia Lupi. Zij hebben ook een bijbehorende blog met de naam Nightingale. Hierop verschijnen vrijwel dagelijks uitgebreide stukken over uiteenlopende onderwerpen in het kader van datavisualisatie. Een interessant stuk van afgelopen week ging over storytelling.

Tip – RSS

RSS? Wat voor een blog is dat? Niet, dit laatste deel van deze blog gaat niet over een interessante blog om te volgen, maar over een manier om eenvoudig al deze websites in de gaten te houden. Hiervoor is de techniek RSS (Really Simple Syndication) ontwikkeld. Met deze techniek houd je eenvoudig de laatste berichten van alle websites in de gaten die je interessant vindt zonder dat je ze werkelijk hoeft te bezoeken. Daarvoor zijn verschillende tools beschikbaar, waarbij Feedly mijn favoriet is.

Ken je zelf nog een blog die we in de gaten moeten houden maar hier niet wordt genoemd? Laat het ons weten!


Ben je enthousiast over de blogs van Datadump en wil je eenvoudig op de hoogte worden gehouden over de laatste ontwikkelingen? Volg ons dan via Twitter, LinkedIn, RSS, schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven, of voeg onze auteurs Joost en Dennis toe aan je netwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *