Hittegolf en visualisaties met een zonnesteek

Leestijd: 2 minuten

Dat we de afgelopen dagen in Nederland te maken hebben gehad met een hittegolf kan niemand zijn ontgaan. Deze hittegolf ging ook gepaard met de nodige hitte records en dat we daarop niet waren voorbereid blijkt wel uit diverse “vreemde” visualisaties die opdoken.

Onder andere bij Buienradar waren ze niet voorbereid op temperaturen die lagen boven de 40 graden. Dit zorgt voor een heel vreemd effect op de kaart waarbij de kleur terug gaat naar de 0 graden, waarschijnlijk de standaard kleur van de visualisatie. Zo zie je maar dat je als software-ontwikkelaar ook rekening moet houden met extreme situaties.

Weerkaart Nederland van Buienradar
Bron: Twitter

Niet alleen in Nederland was het warm, de volgende kaart van Europa toont dat het ook op veel andere plekken zeer warm was. De kleurkeuze die gebruikt is maakt het een interessante visualisatie. Want welke kleur kun je nog gebruiken nu de donkerste kleur al bijna zwart is?

Weerkaart temperaturen Europa - Zwart
Bron: Twitter

Omgekeerd kun je ook kiezen voor het gebruik van lichtere kleuren. Maar hier geldt uiteindelijk hetzelfde probleem want welke kleur ga je gebruiken na wit?

Weerkaart temperaturen Europa - Wit
Bron: Twitter

Datadump was niet de enige blog die dit is opgevallen. Ook bij de Perfecte Grafiek hebben ze een aantal van dit soort voorbeelden gevonden. Heb jij nog andere voorbeelden? Laat het ons weten en we breiden de blgpost verder uit!


Dennis de Kock is BI consultant bij ProAnalytics. Dagelijks helpt hij organisaties bij het implementeren van Business Intelligence oplossingen. Daarnaast houdt hij zich bezig met zijn persoonlijke ontwikkeling en data visualisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *