Transformation Tuesday #18 – Remake

Leestijd: 2 minuten

Op Datadump doen we regelmatig een remake van bestaande visualisaties. In veel gevallen zijn dit visualisaties waarvan wij denken dat deze in een andere vorm beter tot hun recht komen. Een remake is tevens een mooi leermoment. Je staat stil bij de keuzes die een ander heeft gemaakt en je vraagt je af wat wel en wat niet goed werkt aan deze visualisatie. Daarom gaan we met Transformation Tuesday deze maand aan de slag met een remake.

Vorige maand kregen we een tip van één van onze lezers voor een nieuwe remake. De visualisatie in kwestie komt van dit artikel en ziet er als volgt uit:

transformation tuesday

De lezer geeft aan de logica te missen van deze visualisatie en komt met de volgende onderbouwing:

  • Het kleurgebruik van de cirkel (donut) komt niet overeen met de steden die er naast staan
  • Nederland staat wel op de kaart, maar heeft geen tekst of getallen
  • De tekst New economy is altijd groen gekleurd, ook wanneer er een negatief prijsverschil is

Ik kan me hier wel in vinden en kan hier zelf ook nog wat punten aan toevoegen, maar aan de andere kant wil ik ook een aantal punten belichten die ik wel goed vind werken in deze visualisatie:

  • Het kleurgebruik is fraai en het gekozen kleurenpalet komt rustig over
  • Er wordt gebruik gemaakt van grijstinten door de geografische kaart een zachte grijstint te geven
  • Er wordt gebruik gemaakt van annotaties om datapunten toe te lichten
  • Een geografische visualisatie lijkt een bewuste keuze te zijn

De opdracht

Bepaal voor jezelf wat jij wel en niet goed vindt werken aan deze visualisatie. Maak vervolgens een remake van deze visualisatie en stuur je resultaat voor het einde van de maand op naar transformationtuesday@datadump.nl. Voor het gemak kun je de achterliggende gegevens hier downloaden in Excel formaat. De uitwerkingen verschijnen begin volgende maand op onze blog.


Sta je nog niet op onze mailinglijst en lijkt het je leuk om ook deel te nemen aan toekomstige Transformation Tuesday opdrachten? Meld je dan hieronder aan!

Aanmeldformulier

* indicates required
Geïnteresseerd in