Transformation Tuesday #14 – Resultaten

Leestijd: 5 minuten

Voor de Transformation Tuesday van deze maand gingen we aan de slag met het visualiseren van Actuals vs. Targets. Deze vorm van visualisatie wordt vaak gebruikt in een KPI Dashboard.


De resultaten van de verschillende inzendingen zijn hieronder te vinden. Lijkt het je ook leuk om deel te nemen aan toekomstige Transformation Tuesday opdrachten? Meld je dan aan via onze website!

Dennis

Hierbij mijn inzending voor de Transformation Tuesday van deze maand. Ik heb me hierbij onder andere laten inspireren van het wekelijkse overzicht dat ik ontvang van mijn FitBit. Daarbij heb ik nagedacht over het doel van een dashboard: zien hoe het er nu voor staat. Daarom heb ik ervoor gekozen om enkel een cijfer te tonen met de huidige score en geen verdere trends. Wanneer een gebruiker hier inzicht in wil, is dit een reden om op de indicator te klikken en meer informatie op te vragen.

Ook is dit de reden dat ik enkel die score een kleur heb gegeven, Op die manier weet ik zeker dat daar de aandacht naar uit gaat. Wil je dan toch meer informatie zien, dan helpen de drie cijfers in de kantlijn om je context te geven. In eerste instantie had ik daar titels bij geplaatst, maar dit werd een herhaling van zetten. Daarom ben ik uiteindelijk gegaan voor een legenda in de rechter bovenhoek.


Ype Jan

Ik heb voor de opdracht van deze maand de focus gelegd op de nettowinst (netprofit) en de omzet  (revenue). Omzet heb ik in de overzichten realisatie genoemd. In mijn visualisatie heb ik de nettowinst/realisatie vergeleken met de begroting en met vorig jaar (LY = Last Year/Previous Year).

Revenue is the total amount of income generated by the sale of goods or services related to the company’s primary operations. Profit, typically called net profit or the bottom line, is the amount of income that remains after accounting for all expenses, debts, additional income streams and operating costs (bron: https://www.investopedia.com).

Bovenaan heb ik een datumselectie toegepast. Niet met de standaard-slicer in Power BI desktop, maar met Chiclet Slicer, die ik via de Marketplace heb gevonden:

Bij de matrix heb ik zowel bij de nettowinst als bij de realisatie kolommen toegevoegd. De ene vergelijkt de nettowinst met de begroting en de andere maakt de vergelijking tussen dit jaar en vorig jaar. Met behulp van een voorwaardelijke opmaak wordt bij een positief resultaat groen weergegeven, anders wordt dit rood getoond.

De lijngrafiek heb ik ook per kwartaal weergegeven. Nettowinst/realisatie in lichtblauw, de begroting in donkerblauw en vorig jaar in paars.

De ‘meters’ eronder hebben dezelfde kleuren. De waarde toont de nettowinst (of realisatie) in lichtblauw. De doelwaarde is de ene keer donkerblauw (als de vergelijking met de begroting wordt gemaakt) en de andere keer paars (als de vergelijking met vorig jaar wordt gemaakt. De maximumwaarde van de meters heb ik berekend door de nettowinst (of de realisatie) te vermenigvuldigen met 1,1.

Tot slot heb ik nog percentages weergegeven die de meters ondersteunen. Dit lijkt standaard bij de meters te horen, maar het zijn aparte visualisaties. Ook deze custom visual KPImg is via de marketplace gevonden:

Inhoudelijk zie je dat 2017 een goed jaar was (zie allereerste afbeelding). Alles kleurt groen en de nettowinst en realisatie is boven begroting en ver boven vorig jaar.

Het jaar 2018 was nog een beter jaar. Hoewel de realisatie net boven begroting en vorig jaar bleef is de nettowinst behoorlijk boven begroting/vorig jaar uitgestegen; blijkbaar zijn de kosten laag geweest. In kwartaal 3 is de realisatie (te) laag geweest, maar dit is door de overige kwartalen opgevangen.

2019 was het slechtste jaar (vreemd dat we dat nu al weten, want 2019 is nog niet voorbij). Hoewel de realisatie nog redelijk in de buurt van de begroting/vorig jaar blijft is de nettowinst onder begroting/vorig jaar gebleven.


Joost

Mijn doel voor deze opdracht was het visualiseren van een KPI Dashboard in Power BI. Ik ben daarbij uitgegaan van het voorbeeld uit de opdrachtomschrijving waarin een KPI Dashboard is gemaakt in Tableau. In de dataset beschikken we over een aantal meetwaarden met budgetcijfers en vergelijkende cijfers van het jaar ervoor. Ik heb er in mijn uitwerking voor gekozen om slechts drie measures te kiezen: omzet, bruto en netto resultaat. Daarbij heb ik net als in het bovenstaande voorbeeld alleen de actuals ten opzichte van de targets gevisualiseerd. Dit ziet er als volgt uit:

kpi dashboard

Voor iedere KPI heb ik een subtiel symbool gekozen die toont of de targetwaarde wel of niet gehaald is. Deze kleurt dan groen of rood. Eronder staat een kaartobject die de procentuele afwijking ten opzichte van het budget toont én de absolute waarden van de actuals en de targets. Daar onder een balkje/ metertje die visualiseert in hoeverre het budget wel of niet is gehaald. Daar weer onder heb ik een lijngrafiek opgenomen die de afwijking ten opzichte van het budget visualiseert per periode. De laatste periode wordt aangevuld met een bolletje waarbij ik gebruik heb gemaakt van deze tip van Dennis. Naast de referentielijn voor het budget is er ook een subtiele, bijna transparante trendlijn opgenomen. Deze trendlijn geeft een indicatie of de KPI is gestegen of gedaald gedurende het jaar.


Lijkt het je ook leuk om deel te nemen aan toekomstige Transformation Tuesday opdrachten? Meld je dan aan via onze website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *