Remake: CO2 uitstoot in Nederland

Leestijd: 3 minuten

Eerder maakte Dennis al een remake van een aantal visualisaties. Deze maand kwam ik een visualisatie tegen in een artikel van de Volkskrant die ik ook wel eens wilde verbeteren.

Begin april 2019 verscheen dit artikel op de website van de Volkskrant. In het artikel stelt men dat de CO2 uitstoot in Nederland in 2018 is gedaald ten opzichte van 2017. Dit wordt veroorzaakt door een aantal grote uitstoters die maatregelen hebben genomen. Het artikel wordt bijgestaan door een aantal visualisaties, waaronder de volgende:

visualisatie remake

Deze visualisatie probeert het verschil tussen de grootste uitstoters in Nederland weer te geven. In combinatie met de stijging of daling van de CO2 uitstoot van deze organisaties in 2018 vergeleken met 2017 en met 2013.

Deze visual leent zich echter niet zo goed voor het vergelijken van organisaties. Zeker niet in combinatie met een vergelijking met eerdere jaren. Ik moet een boel getalletjes lezen en interpreteren en mijn ogen vliegen alle kanten op om de rondjes met elkaar te kunnen vergelijken. Daarom leek het mij leuk om deze visual te “remaken”.

Remake

Uiteindelijk willen we hier volgens mij per organisatie 3 meetwaarden met elkaar vergelijken: de CO2 uitstoot van 2013, 2017 en 2018. Het verschil tussen 2017 en 2018 staat hierbij centraal. Er zijn meerdere manieren om dit (beter dan bovenstaand voorbeeld) te visualiseren. Ik heb ervoor gekozen om dit te vatten in een Bullet Chart. Daar bestaat een custom visual voor in Power BI, dus ik heb de achterliggende data ingeladen in Power BI vanuit een Excel bestand. Daarbij heb ik de procentuele stijging of daling vertaald naar een absolute waarde. Dit leent zich beter voor het vergelijken.

Het resultaat ziet er als volgt uit:

In mijn bullet chart wordt de CO2 uitstoot van 2018 weergegeven als blauw staafje en vergeleken met de waarde van 2017. Het grijze staafje op de achtergrond representeert de CO2 uitstoot van 2013. Zo zien we in 1 gecombineerd staafje direct alle meetwaarden. Deze staafjes lenen zijn daarbij direct voor het eenvoudig vergelijken van organisaties.

De eigenschappen van de bullet chart visual in Power BI zijn nog wat beperkt. Deze grafiek toont de x-as voor ieder staafje opnieuw en het is niet mogelijk om een legenda toe te voegen. Daarom heb ik de x-as verborgen en afbeeldingen toegevoegd voor de legenda en 1 enkele x-as, inclusief astitel.

Inzichten

Bij het bekijken van deze bullet chart krijg ik vrij snel de volgende inzichten:

  • Binnen de top 11 hebben alleen RWE en Uniper Benelux de uitstoot duidelijk verlaagd in 2018 t.o.v. 2017
  • In de rest van Nederland (Overig) is nauwelijks verschil te zien tussen 2017 en 2018
  • De daling in 2018 wordt dus voor een groot deel veroorzaakt door RWE en Uniper Benelux
  • Uniper Benelux is de enige organisatie in de top 11 met een duidelijke verbetering ten opzichte van 2013

Deze inzichten had ik niet snel uit de visual van de Volkskrant kunnen halen. Ik denk dat deze remake daarom beter is dan het origineel.

Heb je een andere mening of zou je dit zelf anders visualiseren? Laat een berichtje achter of mail je eigen remake naar info@datadump.nl.


Joost Romijn is BI Consultant bij ProAnalytics. Vanuit deze rol helpt hij organisaties met het vertalen van data naar bruikbare inzichten.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *