power bi mobile app

Power BI mobile app – #SWDChallenge aug. 2019

Leestijd: 2 minuten

Voor de #SWDChallenge van deze maand maakte ik een Power BI mobile app waarmee ik dagelijks snel en eenvoudig de inzichten krijg die ik nodig heb.

#SWDChallenge

Deze maand deed ik weer mee aan de #SWDChallenge van Storytelling With Data. De opdracht van deze maand was om een dashboard te redesignen voor gebruik via een smartphone. In de opdrachtomschrijving geeft Andy Cotgrave een aantal verschillende voorbeelden van initieel één en hetzelfde dashboard, bijvoorbeeld via een scrollbare mobiele app, of opgeknipt in verschillende afbeeldingen scrollbaar in één instagram post of gewoon de samenvatting in 1 afbeelding.

Mobile BI apps

Ik heb in het verleden wel eens Qlik Sense appjes gemaakt die eenvoudig mobiel opvraagbaar waren en netjes mee schaalden naar je schermgrootte, maar eigenlijk deed ik hier nooit echt iets mee. Maar onlangs heb ik een mobiel appje gemaakt met Power BI die ik nu toch regelmatig gebruik. Daardoor werd ik bij deze challenge enthousiast om hier meer mee te doen. Al snel had ik een idee waarbij ik ook gebruik kon maken van Open Data, waar Dennis eerder deze week ook iets over schreef.

Weersverwachting

Ik kijk af en toe eens op online weersverwachting dashboards om te zien wat ik vandaag kan verwachten. Maar meestal ben ik op zulke momenten vaak ook met andere dingen bezig, zoals ontbijten, nieuws lezen, reageren op WhatsApp berichten of de deur uit stappen richting werk. Daardoor lukt het me vaak niet om snel en eenvoudig de verschillende statistieken zoals temperatuur, neerslag en wind te vertalen naar een concrete actie: het pakken van een jas of trui of een paraplu. Daardoor krijg ik het ook niet in mijn systeem om dit regelmatig in de gaten te houden.

Met mijn inzending voor deze #SWDChallenge komt daar een einde aan. Via de open API van Meteoserver haal ik eenvoudig de weersverwachting van mijn woonplaats voor de komende twee dagen naar Power BI. Vervolgens leg ik deze naast mijn persoonlijke subjectieve targets om snel te kunnen zien of het koud of warm wordt, hoe hard het gaat regenen en hoe hard het gaat waaien. Doordat ik dit nu snel kan zien kan ik ook snel inschatten of dat ik een jas of paraplu moet meenemen.

Dit is het resultaat:

Power BI mobile

In tegenstelling tot Qlik Sense moet je in Power BI naast de desktop variant nog een aparte mobiele versie van de app designen. Dat is meer werk. Maar het biedt een aantal voordelen:

  • het dwingt je tot nadenken over welke grafieken geschikt zijn om via een mobieltje aan te bieden
  • je hebt meer vrijheid in het design van je mobiele app zonder dat dit het design van je desktop app in de weg hoeft te staan.

Uiteindelijk vind ik de Power BI mobile app functionaliteit daardoor gebruiksvriendelijker en een mooie toevoeging aan het geheel.

Wat zijn jouw ervaringen met mobiele BI apps? Laat een berichtje achter of mail ons via info@datadump.nl.


Joost Romijn is BI Consultant bij ProAnalytics. Vanuit deze rol helpt hij organisaties met het vertalen van data naar bruikbare inzichten.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *