#SWDChallenge - Header

Een jaar lang #SWDChallenge

Leestijd: 4 minuten

Augustus 2018 is voor mij het moment waarop ik mij werkelijk ben gaan verdiepen in de wereld van datavisualisatie. In aanloop op de Data challenge die we toen aan het organiseren waren verdiepte ik me in verschillende boeken zoals Storytelling With Data, The Big Book of Dashboards en Data Points. Daarnaast begonnen we in dezelfde maand in een select gezelschap met de eerste Transformations Tuesday.

Tegelijkertijd was de behoefte heel groot om meer en sneller ervaring op te doen. Hierbij kwam de maandelijkse #SWDChallenge om de hoek kijken. Ondertussen zijn we alweer een jaar verder en heb ik, met uitzondering van één maand, iedere maand een inzending gedaan. Dat was voor mij aanleiding om deze blog te schrijven een overzicht samen te stellen.

September 2018

Het doel voor mijn eerste #SWDChallenge was om een relatief eenvoudige visualisatie om te bouwen naar een interessantere visualisatie. Doel daarbij was om een eigen analyse te maken op de beschikbare cijfers.

#SWDChallenge - September 2018 - Terrorisme

Oktober 2018

Het soort opdrachten bij de #SWDChallenge wisselen elkaar af. Deze maand was het zaak om je eigen data te gaan zoeken en deze te visualiseren in de vorm van een scatterplot. Hierbij ben ik aan de slag gegaan met openbare cijfers over de snelheid van de brandweer in relatie tot het aantal branden.

#SWDChallenge - Oktober 2018 - Brandweer

November 2018

November 2018 was de maand waarin de eerste Data challenge plaats vond. Dit liep mooi samen met de opdracht van die maand. In plaats van het maken van een visualisatie was het de opdracht om vooraf na te denken over hetgeen je wilt visualiseren, voordat je werkelijk aan de slag gaat met bouwen.

#SWDChallenge - Oktober 2018 - Sticky notes

December 2018

December 2018 is in het afgelopen jaar de enige maand geweest waarin ik heb verzaakt. Hoewel ik wel een begin gemaakt heb met de Kerst-opdracht, heb ik deze nooit afgerond.

Januari 2019

Met het nieuwe jaar was het tijd om iets nieuws te proberen. Voor mij betekende dit het uitzoeken van de mogelijkheden van Charticulator. Na deze opdracht hebben we deze oplossing nog vaker ingezet om visualisaties te ontwikkelen.

#SWDChallenge - Januari 2019 - Charticulator

Februari 2019

Het thema van februari 2019 was het visueel maken van variatie. De bumpchart leek me daarvoor uitermate geschikt.

#SWDChallenge - Februari 2019 - Bumpchart

Maart 2019

De opdracht van maart is de eerste opdracht van de #SWDChallenge in samenwerking met iemand anders. Doel was om, aan de hand van een beschikbaar gestelde dataset, een aantal vragen beantwoord te krijgen rondom de uitgave en ontvangsten van donaties. Het onderliggende doel was een onderzoek van de Universiteit van New York rondom visualisatie van data.

#SWDChallenge - Maart 2019 - Donaties

April 2019

Doel van de #SWDChallenge is om iedere maand iets nieuws te leren. Een methode om dit te doen is door het werk van andere af te kijken en na te maken. Op die manier leer je niet alleen om iets nieuws uit te proberen maar verdiep je je ook direct in de nuances van een visualisatie.

#SWDChallenge - April 2019 - Remake

Mei 2019

Met alle elektronische middelen om ons heen verzamelen we steeds meer data. Door deze data eens te visualiseren kom je misschien tot verrassende inzichten.

#SWDChallenge - Mei 2019 - Koffie

Juni 2019

Het voordeel van de maandelijkse challenge is dat je de vrijheid krijgt om iets nieuws te proberen en niet gebonden bent aan regels en afspraken die je in de zakelijke wereld wel vaak hebt. Echter biedt deze beperking ook kansen, je wordt namelijk uitgedaagd om te zoeken naar de mogelijkheden die je hebt binnen de afspraken die zijn gemaakt. Met die uitdaging zijn we aan de slag gegaan.

#SWDChallenge - Juni 2019 - Apple data op iPhone

Juli 2019

Er zijn genoeg voorbeelden te vinden van visualisaties die zijn uitgewerkt in piecharts waar andere vormen beter uitgepakt hadden. Dit betekent niet dat iedere (vorm van een) piechart direct slecht is. Doel van deze maand was dan ook op een cirkelvisualisatie te ontwikkelen die wel werkt.

#SWDChallenge - Juli 2019 - Performance

Augustus 2019

Het gebruik van mobiele apparaten neemt nog steeds toe en dus wil je ook de data gevisualiseerd hebben op zo’n apparaat. Echter is je scherm in veel gevallen een stuk kleiner en data betekent het maken van andere keuzes. Met die beperking gingen we aan de slag!

#SWDChallenge - Augustus 2019 - Statistieken op een mobiel apparaat

Ben je enthousiast over de blogs van Datadump en wil je eenvoudig op de hoogte worden gehouden over de laatste ontwikkelingen? Volg ons dan via Twitter, LinkedIn, RSS, schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven, of voeg onze auteurs Joost en Dennis toe aan je netwerk.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *