Cafeïne calculator

Leestijd: 2 minuten

Twee weken geleden luisterde ik de Becoming Better podcast van die week waarin Chris Bailey praat over de impact en het gebruik van cafeïne. Nu lust ik zelf ook wel graag een bakkie en meestal drink ik meer koffie dan ik nodig heb. Maar na het luisteren van deze aflevering stond ik iets langer stil bij mijn cafeïnegebruik.

Iedere twee weken geeft Chris Bailey, schrijver van “A Life of Productivity” en “Hyperfocus“, samen met z’n vrouw Ardyn Nordstrom een aantal productiviteitstips in de Becoming Better podcast. Op 10 september bespraken ze het gebruik van cafeïne. Ik drink zelf graag een bakkie koffie. De afgelopen jaren is koffie drinken een automatisme geworden voor mij, zeker gedurende de werkweek. Maar meestal drink ik meer koffie dan goed voor me is. Na teveel cafeïne word ik onrustig, kan ik me moeilijker concentreren en heb ik halverwege de middag weinig energie meer over. Vaak neem ik me dan voor om “vanaf nu” minder koffie te drinken. En bij een goed voornemen blijft het dan ook. Maar deze podcast triggerde mij om eens te kijken naar hoeveel cafeïne ik dan eigenlijk binnen krijg.

Cafeïne calculator

Op de website van Voedingscentrum vond ik een tabel met de hoeveelheid cafeïne in milligram per drankje. Nu heb ik natuurlijk heel veel moeite met het interpreteren van een tabel. Daarom ik heb de tabel van de webpagina ingeladen in Power BI zodat ik deze data kon visualiseren. Na het bekijken van de staafgrafiek was ik benieuwd hoeveel cafeïne ik binnen krijg wanneer ik 4 bakken koffie drink, en hoeveel dat zou zijn wanneer ik thee zou drinken in plaats van koffie. Uiteindelijk besloot ik om dit te visualiseren in een persoonlijke “Cafeïne calculator”. Dat deed ik met behulp van een “What-If parameter” in Power BI. Het resultaat heb ik gevisualiseerd in een interactieve infographic:

Klik op het icoon om Volledig scherm weer te geven.


Door de What-If parameters te verschuiven zie ik de impact van meer of minder koffie of thee op de hoeveelheid cafeïne die ik binnen krijg. Ik denk dat ik met 1 koffie en 2 thee een prima hoeveelheid cafeïne binnen krijg. Nu zorgen dat ik me er echt aan ga houden!

#SWDChallenge

Ik ben overigens niet de enige die bewust stilstaat bij zijn cafeïnegebruik. Dennis hield eerder al bij hoeveel koffie hij dronk per dag en visualiseerde dit voor zijn #SWDChallenge van mei 2019:

cafeïne calculator

Drink je ook veel te veel koffie? Laat een berichtje achter of mail ons via info@datadump.nl!


Joost Romijn is BI Consultant bij ProAnalytics. Vanuit deze rol helpt hij organisaties met het vertalen van data naar bruikbare inzichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *