Transformation Tuesday #3

Leestijd: 3 minuten

Net als de eerste en de tweede Transformation Tuesday opdrachten was ook de derde opdracht een voorbereiding op de eerste Datadump. Hierbij bleven we wederom binnen hetzelfde thema: verkeersinformatie uit Nederland. In de vorige twee opdrachten werd er een klein datasetje aangeleverd waarbij men deze gegevens moest visualiseren. Hierbij was het niet het doel om geavanceerde analyses te maken of om nieuwe inzichten te verkrijgen, maar om eens creatief met data aan de slag te gaan.

In de derde opdracht werd het iets anders aangepakt. In de Elsevier stond een infographic met een aantal statistieken over het aantal voertuigen in Nederland, per soort voertuig. Hoewel deze infographic de informatie op een leuke manier weet te presenteren komt de conclusie niet echt duidelijk over. Het leek ons daarom een goed idee om deze infographic te delen met de deelnemers met de vraag of zij deze zouden kunnen verbeteren. Bijvoorbeeld in de keuze van grafiektypen, kleurgebruik en de getoonde informatie.

De betreffende infographic zag er als volgt uit:

De make-overs van de deelnemers zijn hieronder te bekijken.


Lijkt het je ook leuk om deel te nemen aan toekomstige Transformation Tuesday opdrachten? Meld je dan aan via onze website!


Joost

Ik heb mij gefocust op wat ik denk wat de key take-away had moeten zijn van deze infographic: de groei van het aantal personenauto’s en de 10 miljoen die we gaan bereiken. Alle overige informatie zoals het aantal bussen, vrachtauto’s etc. is in mijn ogen dan ruis. 

Als ik de cijfers (en groeicijfers) zo eens bekijk uit de data die later is opgestuurd, dan leek mij die 10 miljoen eigenlijk nog best wel ver weg. Dit heb ik dan ook gevisualiseerd door de groeicijfers van het laatste jaar door te trekken naar het jaartal waarop we deze 10 miljoen dan zouden bereiken. Deze “forecast” is wat kort door de bocht, maar in de jaren ’14-’18 zie ik ook geen explosieve groei, dus een exponentiële groei of iets van dien aard leek mij ook wat overdreven.

Dit heb ik als volgt weergegeven:

Ik heb (in mijn favoriete BI tool, Excel) twee reeksen gemaakt: één voor de werkelijke cijfers die ons zijn aangeleverd, en één voor de groeicijfers. Deze heb ik logischerwijs dan ook een andere (lichtere) kleur gegeven en een stippellijn. Dit zou het duidelijk(er) moeten maken dat dit geen werkelijke cijfers zijn. Het “target” lijntje van de 10 miljoen die de infographic ons levert heb ik wat dunner gemaakt en ook daar heb ik een stippellijntje van gemaakt, want ook dit is een arbitrair getal. Ik heb deze wel een contrasterend kleurtje gegeven, zodat het duidelijk wordt dat het bereiken van de 10 miljoen hier centraal staat. De miljoenen op de y-as heb ik afgekort door deze weer te geven in miljoenen eenheden. Vervolgens heb ik in de grafiektitel de vraag gesteld: Op weg naar de 10 miljoen? Omdat ik 2029 nog best wel ver weg vind vergeleken met de infographic die ons doet voordoen dat we dit aantal binnenkort al gaan bereiken.


Wilbert

Hierbij mijn inzending van de derde editie Transformation Tuesday.  Ik heb de vrijheid genomen om voor deze  chart/analyse een extra bron te zoeken (Opendata RDW, waarin je alle persoonsauto’s van Nederland kan downloaden (5GB csv)). Hiermee waren de analytische mogelijkheden gelijk vertienvoudigd en was het wel even grasduinen om een casus er uit te pikken.  Heb onze eerste bron als vertrekpunt genomen (groei van persoonsauto’s) om vervolgens daar verder op door te zoomen per merk.


Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *