Remake visualisatie laaggeletterdheid

Laaggeletterdheid

Leestijd: 2 minuten

Onlangs zat ik in de auto en luisterde ik naar de podcast van De Technoloog. Hierin werd gesproken over een laaggeletterdheid van 2,5 miljoen Nederlanders. Dit leek me een zeer hoog aantal, wat voor mij aanleiding was om in dit onderwerp te duiken. Ik kwam daarbij uit op de website van Stichting Lezen & Schrijven. De schokkende cijfers worden hier bevestigd.

Bij het artikel over laaggeletterdheid staat de volgende visualisatie:

Origineel visualisatie laaggeletterdheid
Originele visualisatie laaggeletterdheid

Deze visualisatie was voor mij aanleiding om hier een remake van te maken. Want hoewel de cijfers schokkend zijn, doet de visualisatie deze cijfers geen goed. De semi-gestapelde staafgrafiek lijkt meerdere doelen te hebben. Er wordt inzicht gegeven in de precieze cijfers en de totaaltelling daarvan. Tegelijkertijd worden de verschillende groepen onderling met elkaar vergeleken. Dit wordt aangevuld met felle kleuren en iconen. Het resultaat is een onrustige grafiek.

Met een aantal eenvoudige aanpassingen is deze grafiek direct een stuk rustiger te krijgen:

De boodschap die mij echter het meest schokte, de hoge aantallen, komen hier echter nog steeds niet duidelijk naar voren. Dit is misschien een boodschap die meer gericht is op sensatie, maar de cijfers zijn niet minder waar. Om deze boodschap over te brengen, inclusief de precieze cijfers, kom ik tot het volgende resultaat:

De remake van de visualisatie over laaggeletterdheid

Dennis de Kock is BI consultant bij ProAnalytics. Dagelijks helpt hij organisaties bij het implementeren van Business Intelligence oplossingen. Daarnaast houdt hij zich bezig met zijn persoonlijke ontwikkeling en data visualisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *