Interactieve grafiektitel - Feest sfeerafbeelding

Interactieve grafiektitel in Power BI

Leestijd: < 1 minuut

In een recente editie van Makeover Monday zag ik een mooie visualisatie langs komen. In deze visualisatie was de grafiektitel gebruikt om, naast toelichting, ook een legenda te zijn. Dit gebeurde door verschillende delen van de grafiektitel een kleur te geven. Deze kleuren kwamen overeen met de kleuren in de gebruikte staafgrafiek. De ontwikkelaar was echter nog een stapje verder gegaan: de titel was ook direct een interactief filter. Door op een deel van de titel te klikken werd de grafiek automatisch gefilterd. Hier was dus sprake van een interactieve grafiektitel.

Deze visualisatie was voor mij aanleiding om eens te kijken of ik iets soortgelijks ook kon bereiken in Power BI. Het resultaat is hieronder te zien:

Het maken van deze visualisatie ging vrij snel en eenvoudig. Voor degene die ervaring hebben met Power BI:

  • De gekleurde titels zijn teksten waaraan een bookmark is gekoppeld. Deze bookmark toont één van de 5 versies van de staafgrafiek
  • Ieder gekleurd deel van de titel bevat twee versies, een grijze en gekleurde versie
  • Ieder gekleurde deel van de titel bevat twee bookmarks, één om de grafiek te filteren en een tweede om het filter op te heffen

Waar ik minder tevreden over ben is de “schaduw” die soms te zien is achter de grafiektitel. Dit komt doordat er objecten over elkaar heen liggen. De uitlijning hiervan sluit niet 100% op elkaar aan. Dit is eventueel op te lossen door de originele tekst wit te kleuren en daarmee de schaduw te laten verdwijnen.

Eén reactie

  1. Hi Dennis,

    Ziet er gaaf uit! De “schaduw” welke je ziet is eenvoudig op te lossen. Je verbergt 1 van de 2 titels afhankelijk van waar je op klikt. Dit is onderdeel van je bookmark. Op deze manier heb je er geen last meer van.

    Gr Rob van Zutphen
    SUMX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *