Zo af en toe komt er een visualisatie langs die extra onder de aandacht gebracht moet worden. Deze keer gaat de aandacht uit naar The Turtle. In deze prachtige visualisatie komen diverse elementen bij elkaar. Zo wordt onder andere de kracht van het tonen van data op een kaart sterk ingezet.
Het draait in deze visualisatie om de impact van de mens op de natuur. Hier in het bijzonder gaat het bij de natuur om de onechte karetschildpad (zoals de naam in het Nederlands blijkbaar is). Dit wordt al direct duidelijk door de kaart die is gebruikt om Griekenland te visualiseren. Dit is geen standaard wegenkaart, maar een kaart waar de bergen de nadruk krijgen en groen gekleurd zijn. Hierdoor steekt de blauwe zee extra af en wordt het aspect water benadrukt.
Het valt direct op dat de kleur van het water niet overal constant is en met de legenda erbij wordt ook direct duidelijk waarom. De groene, bijna chemische, kleur staat voor locaties waar de komende 10 jaar plastic te vinden is in het water. Wanneer je dit afzet tegen de hotspots waar de schildpadden zich bevinden vormt zich geen positief beeld.
Met deze analyse hoef je nog niets gelezen te hebben van de toelichting die in de visualisatie terug te vinden is. Deze toelichting geeft een verder beeld van de schildpad, de bedreigingen en de reden waarom plastic de grootste bedreiging is.
Dit alles is verpakt in een visualisatie die niet als standaard te typeren is. Waar je vaak te maken hebt met een duidelijk onderscheid tussen visualisatie en toelichting is dat hier tot één geheel geworden. Dit is voornamelijk bereikt door de visualisatie in te zetten als achtergrond.
Extra
Een tweede visualisatie die ook indruk heeft gemaakt is afkomstig van The Pudding. Onlangs ontwikkelde zij de People Map van Amerika. In deze kaart hebben ze alle plaatsnamen vervangen door de meest beroemde persoon die in die plaats is geboren, heeft gewoond in die plaats of aan die plaats verbonden is. Dit resulteert in een interactief feest waarbij je continu in en uit zoomt en op zoek gaat naar informatie. Iedere naam wordt daarbij voorzien van achtergrondinformatie en een link naar de bijbehorende Wikipedia-pagina.
Ondertussen is er ook een variant van deze kaart verschenen gebaseerd op Engeland. Hoe gaaf zou het zijn als hier een Nederlandse versie van komt!
Dennis de Kock is BI consultant bij ProAnalytics. Dagelijks helpt hij organisaties bij het implementeren van Business Intelligence oplossingen. Daarnaast houdt hij zich bezig met zijn persoonlijke ontwikkeling en data visualisatie.