Net als iedere maand heb ik weer mee gedaan aan de #SWDChallenge. Vorige week schreef Joost al een bericht over zijn inzending, vandaag is het mijn beurt.
Het doel van deze #SWDChallenge was om een dataset te visualiseren en daarbij drie vragen te beantwoorden:
- Wie doneert er?
- Hoeveel wordt er gedoneerd?
- Waarom doneren ze?
Met deze aanpak en vraagstukken verschilde de opdracht van voorgaande maanden. Voorheen bestond de opdracht uit het gebruik van een specifieke visualisatie. Deze maand was je vrij in het maken van je eigen keuze hierin. Door deze vrijheid en de te beantwoorden vragen kwam ik al snel tot de conclusie dat ik een exploratory dashboard nodig had in plaats van explainatory. Omdat je aan een exploratory dashboard niets hebt wanneer deze niet interactief is besloot ik het geheel in Power BI te ontwikkelen. Het uiteindelijke resultaat ziet er als volgt uit:
Stel een vraag
Bij het maken van deze visualisatie heb ik diverse keuzes gemaakt. De belangrijkste is om de lezer te begeleiden in het stellen van een vraag. In plaats van een lijst met filters heb ik de filters in een zinsverband geplaatst die samen een vraag vormen. Dit helpt de lezer bij het gebruik van het dashboard. Daarnaast is een reset-knop toegevoegd zodat het eenvoudig is voor een gebruiker om terug te keren naar de origineel staat van het dashboard.
Kaartweergave
Het resultaat van de gestelde vraag wordt op twee plekken visueel gemaakt: in de lijngrafiek en in de kaart. De kaart is hierbij de belangrijkste visualisatie. In de kaart wordt getoond welk land geld heeft ontvangen/gedoneerd. Om weg te blijven van een oordeel over de donatie is ervoor gekozen om een kleurverloop van lichtgroen naar donkerblauw toe te passen. Dit zijn vrij neutrale kleuren die ook goed te interpreteren zijn voor mensen met een vorm van kleurenblindheid.
Deze kleur is aangevuld met een gele/oranje kleur die aangeeft wel land geld heeft gedoneerd/ontvangen. Op die manier is direct inzichtelijk waar het betreffende land licht, dit maakt het makkelijk om een land te vinden wanneer je topografie minder sterk is. Deze insteek gaat overigens niet op voor zeer kleine landen zoals Monaco en Liechtenstein. Die landen zijn te klein om zichtbaar te worden op de kaart.
Tooltip
Om duidelijk te maken dat de kaart interactief is, is onderaan een extra notatie geplaatst. Zodra een gebruiker over een land gaat verschijnt een tooltip met meer informatie. Deze tooltip is dynamisch opgesteld. Dit betekent dat de getoonde tekst afhankelijk is van de gestelde vraag. In het geval de vraag wordt aangepast van “wie heeft er gedoneerd” naar “wie heeft er geld ontvangen” wijzigt ook de tekst die bovenaan de tooltip staat.
Legenda
Het laatste element is voornamelijk een uitdaging in Power BI. Omdat de gebruikte visualisatie (shape-map) geen legenda kent moet deze handmatig toegevoegd worden. Het kleurverloop kan hierbij eenvoudig bereikt worden door deze in te voegen als afbeelding. Lastiger is het om de waarde van de donkerblauwe kleur mee te laten veranderen met de gestelde vraag, deze kleur is namelijk afhankelijk van het land dat het meeste geld heeft gedoneerd/ontvangen. Uiteindelijk is dit dynamisch opgezet door gebruik te maken van een slimme DAX-formule.
Door het uitvoeren van deze uitgebreide opdracht heb ik weer het nodige geleerd. Met name het werken met een dynamische tooltip en legenda hebben me nieuwe inzichten gebracht. Ik kijk uit naar de opdracht van volgende maand!
Dennis de Kock is BI consultant bij ProAnalytics. Dagelijks helpt hij organisaties bij het implementeren van Business Intelligence oplossingen. Daarnaast houdt hij zich bezig met zijn persoonlijke ontwikkeling en data visualisatie.