In oktober 2018 stond er een artikel in het NRC over de grote van het defensie-apparaat. Hierin werd Europa vergelijken met Amerika, China en Rusland. Dit artikel was voorzien van diverse visualisaties en vooral bij de volgende visualisatie gingen mijn haren overeind staan:
De visualisatie bestaat uit meerdere groepen waarbij iedere groep (of categorie) staat voor het aantal voertuigen of wapens per legereenheid. Per legereenheid wordt daarbij onderscheid gemaakt in de vier wereldmachten die uitgedrukt zijn in een donut-grafiek. Om de omvang van een wereldmacht uit te drukken is gekozen om het formaat van de totale donut-grafiek groter of kleiner te maken. In eerste instantie lijken de cirkels op een willekeurige plek te staan maar vermoedelijk is deze volgorde en hoogte gekozen op basis van de wereldkaart zoals we deze kennen in Europa.
Ik had het idee dat deze visualisatie beter kon. Daarbij heb ik mij gericht op het bovenste deel van de visualisatie (Landmacht). Het resultaat ziet er als volgt uit (gemaakt in Excel – direct een mooie opdracht om hier mee te leren werken):
Wat deze grafiek beter doet is de totale resultaten van de wereldmachten op de juiste manier tegen elkaar afzetten. Daarnaast zijn ook de onderliggende details binnen Europa zichtbaar zonder dat dit het overzicht verstoord. Het meest opvallende aan deze verbetering vond ik dat het mij nu pas opviel dat Europa groter is dan Amerika. Iets wat me bij de donut-grafieken niet was opgevallen. Dit laatste is vreemd aangezien het een verschil is van ruim 5.000 voertuigen, wat bijna 20% meer is. Dit verschil lijkt in het formaat van de donut-grafiek niet terug te komen.
Doordat mijn kennis over grafiek in Excel beperkt is heb ik niet alles kunnen realiseren. De wens om de namen van de individuele landen in Europa schuin te drukken en met een andere kleur weer te geven zijn niet gerealiseerd. Dit had nog meer benadrukt dat er met die landen is anders aan de hand is dan met de overige landen die blauw gekleurd zijn.