Wat je vak ook is, iedereen ontwikkelt werkwijzen en slimmigheden om het werk zo goed en eenvoudig mogelijk te maken. Voor een taxichauffeur kan dit Waze zijn om te zien waar het druk is op de weg, voor een schilder specifieke afplaktape die de verf laat zitten en voor een salarisadministrateur sneltoetsen om eenvoudig door een applicatie te navigeren. Zulke handigheidjes worden gewoontes waardoor je je er niet bewust van bent.
Bij Datadump hebben we dit ook. Wij gebruiken dagelijks diverse tools zonder hier bewust bij stil te staan. Voor deze blog hebben we eens gekeken welke tools dit zijn, zodat we ze met jullie kunnen delen. Uiteindelijk zijn we uitgekomen op vijf handige diensten om je leven eenvoudiger te maken. In veel gevallen ook wanneer je je niet bezig houdt met datavisualisatie.
Afbeeldingen – Unsplash
Het gebruik van een toepasselijke afbeelding kan je verhaal extra kracht geven. Uiteraard kun je Google gebruiken om een afbeelding te zoeken. Maar in verband met auteursrechten en de kwaliteit van de afbeeldingen is dat niet altijd ideaal. De website Unsplash lost beide problemen op. Je vindt hier meer dan 1 miljoen afbeeldingen van hoge kwaliteit. Het is zelfs niet verplicht om de herkomst te benoemen, hoewel dat uiteraard wel wordt gewaardeerd.
Kleuren – Coolors
Op zoek naar de juiste kleuren? Stop dan met zoeken en ga naar Coolors! Deze website biedt diverse mogelijkheden om kleurschema’s te genereren. De meest gemakkelijke methode is het laten genereren van een willekeurig kleurenschema. De kleuren die je mooi vindt kun je vast zetten zodat de overige kleuren hierop worden afgestemd.
Dit is echter maar één van de beschikbare functies. Je kunt ook een afbeelding uploaden en daar 5 kleuren uit halen of een eigen kleurcode invoeren en daar een voorstel voor andere kleuren op laten maken. Doorloop dan ook even de korte tutorial die bij de pagina hoort om er zeker van te zijn dat je alles uit deze website haalt.
Naast Coolors zijn er natuurlijk nog diverse andere websites die kleuren kunnen voorstellen. Een andere favoriet van ons is Picular. Hier krijg je een voorstel voor kleuren op basis van een zoekwoord. Een aanrader als je een bepaalde sfeer wilt uitstralen.
Iconen – Flaticon
Een belangrijke stelregel bij het ontwerpen van een visualisatie is dat je geen overbodige zaken moet opnemen omdat die afleiden van de boodschap. Tegelijkertijd wil het oog ook iets en zijn mensen geneigd om aantrekkelijke designs beter te waarderen. Het is dus zoeken naar een balans tussen deze regels.
Het gebruik van iconen kan helpen om het geheel een aantrekkelijke uitstraling te geven. Maar waar vind je mooie iconen die je ook mag gebruiken (zolang je de website benoemt)? De website Flaticon biedt er heel wat aan. Je vindt hier een verzameling van meer dan 2 miljoen iconen waarvan een groot deel gratis te gebruiken is. Zorg er bij het zoeken wel even voor dat je enkel zoekt op de gratis iconen.
Zit jouw icoon er niet tussen bij Flaticon? Neem dan eens een kijkje bij Noun Project, ook zij bieden meer dan 2 miljoen iconen aan.
Grafiektypes – Visual Vocabulary
Het kiezen van de juiste grafiektype is een belangrijke stap bij datavisualisatie. Een overzicht van de verschillende grafiektypes en wanneer je welke grafiek gebruikt kan daarbij van pas komen. Hiervoor zijn diverse ‘cheatsheets’ in omloop. De Financial Times Visual Vocabulary is er daar eentje van. Een duidelijk en overzichtelijk geheel dat je er gemakkelijk bij kunt pakken om je te laten inspireren.
Kleuren achterhalen – Color Picker Online
Het onderwerp kleuren is al even langs gekomen. Een manier om één geheel te creëren in een rapportage of dashboard is het toepassen van de bedrijfskleuren. Maar het achterhalen van deze kleuren via de officiële route kan nog wel eens lastig zijn. Met een color picker is dit eenvoudig te ondervangen. Je hebt er hier diverse van die je kunt installeren op je PC zoals Pixie en PicPick. Je hebt echter niet altijd de mogelijkheid om deze software te installeren.
In dat geval is Color Picker Online een uitkomst. Het enige wat je hoeft te doen is een afbeelding uploaden, aanwijzen welke kleur je eruit wilt halen en je krijgt de kleurcode in diverse formaten (zoals HTML en RGB) terug. Door de eenvoud van de website werkt dit in alle browsers, hoef je geen software te installeren en kun je het vanaf iedere werkplek gebruiken.
Overig
De vijf tools die in deze blog genoemd zijn, zijn slechts een kleine greep uit een grote online collectie. Daarom hebben we, naast onze favoriete tools, vaak ook andere tools benoemd die beschikbaar zijn. Voor een completer overzicht kun je eens kijken op dataviz.tools. Hier vind je een uitgebreide lijst met websites, tools, boeken en video’s terug, onderverdeeld naar verschillende categorieën.
Heb jij nog tools die jouw werk gemakkelijker maken en nog niet zijn benoemd? Laat het ons weten in de comments en tip op die manier ook andere lezers!
Ben je enthousiast over de blogs van Datadump en wil je eenvoudig op de hoogte worden gehouden over de laatste ontwikkelingen? Volg ons dan via Twitter, LinkedIn, RSS, schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven, of voeg onze auteurs Joost en Dennis toe aan je netwerk.