Transformation Tuesday #9

Transformation Tuesday #9 – Visualisatie animatie

Leestijd: 2 minuten

Iedere maand proberen we een originele opdracht te bedenken waardoor je iets nieuws leert. Vaak zijn dit zaken die je niet dagelijks toepast op je werk. Hiermee breid je je rugtas met kennis uit en mogelijk heb je hier in de toekomst wat aan. Een voorbeeld hiervan is Transformation Tuesday #7 waarbij data op diverse manieren is geplot op een kaart. Wilbert toont hier een animatie van data, een eerste opzet voor het onderwerp van deze maand.

Wanneer je data visualiseert leg je de basis om een verhaal te vertellen aan de eindgebruikers. Een visualisatie die goed is opgezet leidt de lezer door de visualisatie heen. Daarmee help je de gebruikers bij het begrijpen van de data en de conclusies die getrokken kunnen worden.

Door je visualisatie op te zetten als een animatie kun je hetzelfde bereiken. Hieronder een aantal uitstekende voorbeelden waarin dit goed is geslaagd:

Hartslag Manhatten
Bron: Untapped cities

De opdracht

Voor de opdracht van deze maand gaan we aan de slag met data van de gemeente Utrecht. In de dataset die te downloaden is via Dataplatform Utrecht is een rijke historie beschikbaar over de bomen in Utrecht. Van deze ruim 160.000 bomen is onder andere bekend in welk jaar ze zijn geplant. Vertaal deze data naar een geanimeerde visualisatie, bijvoorbeeld in de vorm van een GIF of video. Om dit te doen zijn hier een aantal handige links naar Giphy, SnagIt en ScreenToGif.

Stuur je inzending voor het einde van deze maand naar transformationtuesday@datadump.nl. De inzendingen verschijnen begin volgende maand op de website.


Lijkt het je ook leuk om deel te nemen aan toekomstige Transformation Tuesday opdrachten? Meld je dan aan via onze website!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *