data story

Transformation Tuesday #19 – Data story

Leestijd: 2 minuten

Als je in de praktijk vaak met data werkt, dan weet je dat er over het algemeen een groot deel van de tijd uitgaat naar het verzamelen, samenvoegen, opschonen, analyseren, interpreteren en verbeteren van de data. Er worden complexe databases, datawarehouses en ETL processen ingericht en interactieve dashboards gemaakt om dit voor elkaar te krijgen. Maar vervolgens wordt er weinig aandacht besteed aan hoe deze informatie wordt gepresenteerd aan de mensen die uiteindelijk beslissingen moeten nemen op basis van deze informatie.

Daarom schrijven we op Datadump regelmatig over het overbrengen van je verhaal met behulp van datavisualisatie. Zo schreven we bijvoorbeeld over Storytelling with data, verklarende datavisualisatie of lieggrafieken. In 2020 gaan we dieper in op dit thema. Zo ook met de Transformation Tuesday opdracht van maart.

In de opdracht van deze maand gaan we aan de slag met een data story. Data storytelling kan op veel verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Data visualisatie, infographics of dashboards worden af en toe ook onder data storytelling verstaan. Anderen gaan een stap verder en zeggen dat een story een logische opbouw en een persoonlijk en/of emotioneel karakter moet hebben.

De opdracht

De opdracht van deze maand is: maak een data story op basis van een eigen gekozen dataset. Focus je daarbij op de volgende onderdelen van een data story:

  • Is de centrale boodschap die je over wilt brengen duidelijk?
  • Hoe onderbouw je deze boodschap?
  • Welke visualisatietechnieken gebruik je om deze boodschap te ondersteunen?
  • Is je verhaal logisch opgebouwd? Bevat het een begin, middenstuk en een slot?
  • Bevat je verhaal een persoonlijk en/of emotioneel karakter?

Een aantal blogs die je verder kunnen helpen bij het vormen van een data story zijn deze blog via Nightingale, deze blog met data storytelling voorbeelden of deze blog over het nut van data storytelling.

Mocht je zelf nog geen geschikte dataset hebben, dan kun je via data.overheid.nl een grote hoeveelheid openbare datadumps vinden.

Stuur je inzending voor het einde van de maand naar transformationtuesday@datadump.nl. De inzendingen verschijnen begin volgende maand op de website.


Lijkt het je ook leuk om deel te nemen aan toekomstige Transformation Tuesday opdrachten? Meld je dan aan via onderstaand aanmeldformulier om op de hoogte te worden gehouden!

Aanmeldformulier

* indicates required
Geïnteresseerd in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *