Transformation Tuesday #15 – Datawrapper

Leestijd: 2 minuten

Wanneer je Datadump volgt lijkt het soms alsof je enkel data kunt visualiseren met Power BI en Excel. Dit is uiteraard niet het geval. Er zijn diverse andere tools beschikbaar zoals Tableau, Qlik, Flourish en Datawrapper. Met deze laatste tool gaan we deze Transformation Tuesday aan de slag. Daarmee is het direct een opmaat naar Datadump 2019 waarbij het doel is om iets nieuws te leren.

Datawrapper is een online tool om data te visualiseren. Deze visualisaties zijn veelal interactief en eenvoudig in te voegen op een webpagina of te exporteren om ze af te drukken in hoge kwaliteit. Een aantal voorbeelden van visualisaties die zijn ontwikkeld in Datawrapper vind je hieronder:

Bron: Datawrapper
Bron: Datawrapper
Bron: Datawrapper

Ook vind je op hun blog (Chartable) diverse andere voorbeelden waarin de mogelijkheden zichtbaar worden. Daar vind je onder andere ook mogelijkheden om data te visualiseren in tabellen of op een kaart.

Wanneer je Datawrapper beperkt gebruikt en de inhoud niet hoeft te delen met andere kun je je gratis aanmelden. Aan dit type account zitten een aantal beperkingen, maar voor een eerste kennismaking vormt dit geen probleem.

De opdracht

De opdracht van deze maand is om zelf een leuke dataset te zoeken en deze te visualiseren in Datawrapper. Bij het vinden van een dataset kan de blog over open data je verder op weg helpen. Om jezelf extra uit te dagen kun je de volgende extra acties meenemen:

  • Wat voor functionaliteit vind ik in Datawrapper, die ik niet tot mijn beschikking heb in mijn standaard tooling?
  • Welke voorbeelden van de Datawrapper blog inspireren me en gebruik ik als voorbeeld om na te maken met mijn eigen data?
  • Welke lastige visualisatie die ik eerder heb gemaakt in mijn standaard tooling kan ik namaken in Datawrapper?

Stuur je uitwerking voor eind oktober 2019 op naar transformationtuesday@datadump.nl. De inzendingen verschijnen begin november op de website.


Lijkt het je ook leuk om deel te nemen aan toekomstige Transformation Tuesday opdrachten? Meld je dan aan via onze website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *