Header openbare data

Open data

Leestijd: 3 minuten

Voor de Transformation Tuesday maken we regelmatig gebruik van open data en hiervan zijn er online een heleboel te vinden. Deze openbare datasets zijn vrij te gebruiken en kunnen voor verschillende doeleinde worden ingezet. Waar wij ze gebruiken als input voor een opdracht kunnen ze ook worden ingezet voor journalistieke doeleinde of om te combineren met commerciële data.

In de volgende video wordt kort uitgelegd wat open data is en wat je hiermee kunt bereiken:

https://www.youtube.com/watch?v=8JoJ-F2bNy0
Bron: YouTube

In het boek Infonomics wordt zelfs gesteld dat je zonder externe data onvoelde waarde haalt uit je data:

Insights using just your own data are just that, “insights.” The fail to put your operations, your situations, or your future into the global context where it belongs. Even more valuable are “outsights.” ….. information sources that can be valuable for both direct and indirect monetization, such as open data, syndicated data, social media data, and others.

De meest bekende openbare bron in Nederland is misschien wel van het CBS genaamd StatLine. Hier vind je data over uiteenlopende onderwerpen, van ziekteverzuimcijfers tot data over broedvogels en van informatie over vroegtijdige schoolverlaters tot de collectie van musea. Naast het CBS biedt de Nederlandse overheid ook data aan via het Dataregister, Rijkswaterstaat, de Rijksoverheid en Datawonen.

Op een gedetailleerder niveau bieden diverse gemeentes ook data aan. Dit geldt voor grote gemeentes zoals Utrecht, Rotterdam, Amsterdam en Den Haag maar ook voor ‘kleinere’ plekken zoals Parkstad en Amersfoort.

Ook andere overheidsinstanties werken mee aan het delen van data. Een paar bekende namen uit dit rijtje zijn het KNMI, het Kadaster, het RDW en de Belastingdienst. Ook is er nog het Nationaal Georegister dat zich richt op het aanbieden van geografische data. Een deel van de data van deze instanties is ook te vinden via de eerder genoemde bronnen, maar het is soms gemakkelijker zoeken vanuit een instantie dan in een uitgebreide bron als het CBS.

Met het delen van al deze data scoort Nederland goed op de ODIN (Open Data Inventory) ranking. Hier scoren we een derde plaats, net achter Denemarken en Singapore.

Uiteraard wordt er ook data aangeboden die niet direct betrekking heeft op Nederland. Denk hierbij aan de Europese Unie of Amerika. Net als in Nederland biedt niet alleen de overheid data aan. Ook andere organisaties zoals de World Health Organization en The World Bank doen hier aan. In het verlengde hiervan vinden we dan weer Unicef en de Global Footprint Network terug.

Tijdens het schrijven van deze blog ben ik ook op zoek gegaan naar open data van commerciële partijen. Uiteraard kom je hierbij uit op partijen als Twitter en Instagram die data beschikbaar stellen via een API. Maar bedrijven die geen achtergrond hebben in het internet/technologie kwam ik hierbij niet tegen. Wel kwamen er veel nutsbedrijven naar voren in de energiesector. Zowel Eneco als Enexis, Rendo, Stedin en Liander bieden open data aan.

Om de opsomming van bronnen verder uit te breiden volgen hieronder nog een aantal willekeurige bronnen:

De bronnen die tot nu toe zijn genoemd hebben veelal een hoog “lijstjes” gehalte. Dit maakt de data ideaal om mee te werken. Maar er zijn ook andere vormen die bijvoorbeeld visueleren zijn ingesteld. Denk hierbij aan MarineTraffic (waarmee je de positie van boten kunt zien) of Flight Radar 24 (voor de positie van vliegtuigen). Vanuit mijn eigen werkveld kom ik ook regelmatig in aanraking met Zorgkaart Nederland waar nuttige data te vinden is. In het van deze drie bronnen is het wel de vraag in hoeverre er werkelijk sprake is van “open” data.

In deze blog heb ik geprobeerd een opsomming te maken van zowel interessante databronnen als wel willen laten zien hoeveel openbare data beschikbaar is. Door gebruik te maken van een zoekmachine zoals Google vind je nog veel meer databronnen die tot je beschikking staan. Ook heeft Google een speciale zoekmachine voor het (door)zoeken van datasets ontwikkeld. Heb je toch het idee dat er bronnen missen die mensen moeten kennen? Laat het ons dan weten, dan voegen we deze alsnog toe!


Dennis de Kock is BI consultant bij ProAnalytics. Dagelijks helpt hij organisaties bij het implementeren van Business Intelligence oplossingen. Daarnaast houdt hij zich bezig met zijn persoonlijke ontwikkeling en data visualisatie.

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *