Datadump - Leren gitaarspelen

Leren via experts, emuleren en oefenen

Leestijd: 5 minuten

Wil jij de volgende Keith Richards met ‘I Can’t Get No Satisfaction’ of Jimmy Page met ‘Stairway To Heaven’ worden? Dan is het kopen van een gitaar slechts een eerste stap in dit proces. Hierna moet je leren je gitaar te stemmen, akkoorden te spelen en gitaartabs te lezen. Dit leer je met behulp van een gitaarleraar, een studieboek of tegenwoordig online. Met die kennis in het achterhoofd ga je aan de slag om bekende hits na te spelen zoals ‘Sweet Child O’Mine’, ‘Beat It’ of ‘Knocking On Heavens Door’. Uiteindelijk doe je voldoende ervaring op om je eigen hits te gaan schrijven en ligt de weg naar succes voor je open 😉 en hiermee verschilt het niet heel veel van het leren over datavisualisatie.

Wanneer je wilt leren over datavisualisatie dan bestaat het proces uit dezelfde stappen, behalve de gitaar kopen natuurlijk. Je koopt of boek of gaat op training om de theorie te leren van een expert, je bekijkt het werk van anderen en maakt dit na om hiervan te leren en doet uiteindelijk ervaring op door eigen visualisaties te maken.

Leren van experts

In de wereld van datavisualisatie zijn er diverse manieren om te leren van experts. De meest gemakkelijke methode is het lezen van boeken. Een aantal aanraders zijn:

  • Storytelling With Data (Cole Nussbaumer Knaflic)
  • Good Chart & Good Chart Workbook (Scott Beritano)
  • The Big Book of Dashboards (Steve Wexler, Jeffrey Shaffer en Andy Cotgreave)
  • Makeover Monday (Andy Kriebel en Eva Murray)

Voor al deze boeken geldt dat ze ondersteund worden door diverse voorbeelden en een hoge praktische waarde hebben. Een bijzonder boek in de reeks is de Good Chart Workbook. Dit boek staat vol opdrachten om zelf mee aan de slag te gaan. Deze methode is ook Cole Nussbaumer Knaflic te oren gekomen, eind 2019 wordt haar tweede boek Storytelling with Data: The Workbook verwacht.

Daarnaast kun je natuurlijk ook op training gaan. Regelmatig zijn Stefanie Posavec, Valentina D’Efilippo en Jon Schwabish in Nederland om trainingen te geven. Maar hiervoor kun je ook online terecht. Onder andere Alberto Cairo en Edx hebben een uitgebreide training online staan waar je heel veel leert.

Om de lijst compleet te maken kun je ook kijken naar diverse korte video’s. Onder andere Hans Rosling, Cole Nussbaumer Knaflic en Tapestry 2018 hebben video’s online staan die de moeite van het kijken waard zijn.

Emuleren

Het emuleren bestaat eigenlijk uit twee verschillende stappen: 1) zoeken naar voorbeelden die je aanspreken en daar lering uit trekken en 2) het namaken en verbeteren van deze voorbeelden. Deze methodiek is afkomstig uit het boek ‘Steal Like An Artist’.

Elk nieuw idee is gewoon een mengelmoes van één of meerdere oudere ideeën

Austin Kleon (Steal Like An Artist)

In dit boek stelt Austin Kleon dat al het creatieve werk dat wordt geproduceerd, geïnspireerd is door werk dat eerder door andere is gemaakt. Dit betekent dat geen enkel werk volledig origineel is en dat iedere artiest, kunstenaar of muzikant zich heeft laten beïnvloeden door het werk van andere. Dit komt doordat iedereen kijkt naar het werk van andere, daar de delen uithaalt die hem het beste bevallen en hier een eigen draai aan geven.

Om dit principe zelf toe te passen moet je als eerste opzoek naar voorbeelden van datavisualisatie die je het meeste aanspreken. Deze voorbeelden ga je vervolgens aandachtig bekijken, beoordelen en ontleden. Stel je hierbij vragen als ‘Wat spreekt me aan aan dit werk’, ‘Welke technieken worden hier toegepast die ik zelf niet gebruik’ en ‘Wat kan ik leren van dit werk’. Daarna volgt nog één belangrijke vervolgvraag, namelijk ‘Wat kan ik verbeteren aan dit werk’.

Met het stellen van deze laatste vraag kom je uiteindelijk uit op het emuleren. Je hebt een werk gevonden dat je aanspreekt, kunt hiervan leren, maar je ziet ook verbetermogelijkheden. Ga met deze verbetermogelijkheden aan de slag. Maak een eigen versie van het ontwerp, inclusief de verbeteringen die je hebt bedacht.

Oefenen

Uiteindelijk is de beste manier om iets echt goed te leren, het maken van voldoende vlieguren. Het maakt hierbij niet uit of het gaat over gitaar spelen, voetballen, schilderen of datavisualisatie. In al deze voorbeelden geldt dat voldoende oefening het echte verschil maakt. Tijdens dit oefenen doe je namelijk ervaring op, leer je wat je aanspreekt en op welke gebieden je nog meer moet leren. Met deze laatste groep kun je dan weer aan de slag door op zoek te gaan naar een expert, werk te emuleren en met dat specifieke onderdeel te gaan oefenen.

In een zakelijke omgeving kan het op doen van nieuwe ervaring nog wel eens lastig zijn. In veel gevallen ben je gebonden aan afgesproken standaarden (zoals kleurgebruik, indeling en grafiektypes) en is het niet mogelijk om te experimenteren. Juist om die reden zijn we vanuit Datadump gestart met het organiseren van de Transformation Tuesday. Hiermee bieden we een omgeving aan waarin je maandelijks wordt uitgedaagd om met nieuwe vormen van visualisaties aan de slag te gaan, andere modellen toe te passen en je eigen creativiteit te laten gelden. Het werk dat je hiermee maakt heeft verder geen gevolgen, wat je de ruimte biedt om te experimenteren. Uiteraard kun je wel om feedback vragen (bijvoorbeeld via Twitter) om je werk nog verder te verbeteren. Daarnaast bouw je direct een portfolio op met werk dat je hebt gemaakt.

Naast Transformation Tuesday zijn er ook andere initiatieven die hetzelfde doel nastreven. De drie bekendste zijn Storytelling With Data Challenge (maandelijks), Makeover Monday (wekelijks) en de Data Visualization Society challenge.

Conclusie

Het maakt niet uit wat je wilt leren. Je moet altijd een combinatie zoeken van de drie hierboven genoemde punten. Wil jij de volgende Nachtwacht schilderen? Dan kom je er niet door een paar uur in het Rijksmuseum naar het kunstwerk te gaan kijken.

Je moet van experts leren over schildertechnieken, materialen en kleuren. Dat wat de experts je hebben geleerd moet je in de vingers krijgen door vele schilderijen te maken. De Nachtwacht moet je tot in detail bekeken hebben. Ten slotte moet je het schilderij emuleren om te weten waarom dit zo’n bijzonder schilderij is. Dan pas wordt het mogelijk om een schilderij te maken met de impact van de Nachtwacht.

Dus wil je aan de slag met datavisualisatie? Begin dan met bovenstaande aanpak en vergeet niet: Ook The Rolling Stones zijn ooit begonnen als coverband!

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *