kpi dashboard

KPI Dashboard

Leestijd: 2 minuten

Voor de Transformation Tuesday opdracht van deze maand gaan we aan de slag met een KPI dashboard waarin we Actuals vs. Targets presenteren. In deze blog volgt mijn uitwerking van de opdracht van deze maand.

Wil je ook eens iets nieuws proberen op het gebied van KPI Dashboards? Doe dan mee met de opdracht van deze maand. Je kunt je resultaat tot en met 30 september opsturen naar transformationtuesday@datadump.nl.

Mijn doel voor deze opdracht was het visualiseren van een KPI Dashboard in Power BI. Ik ben daarbij uitgegaan van dit voorbeeld uit de opdrachtomschrijving waarin een KPI Dashboard is gemaakt in Tableau:

actuals vs targets

In de dataset beschikken we over een aantal meetwaarden met budgetcijfers en vergelijkende cijfers van het jaar ervoor. Ik heb er in mijn uitwerking voor gekozen om slechts drie measures te kiezen: omzet, bruto en netto resultaat. Daarbij heb ik net als in het bovenstaande voorbeeld alleen de actuals ten opzichte van de targets gevisualiseerd. Dit ziet er als volgt uit:

KPI Dashboard

Voor iedere KPI heb ik een subtiel symbool gekozen die toont of de targetwaarde wel of niet gehaald is. Deze kleurt dan groen of rood. Eronder staat een kaartobject die de procentuele afwijking ten opzichte van het budget toont én de absolute waarden van de actuals en de targets. Daar onder een balkje/ metertje die visualiseert in hoeverre het budget wel of niet is gehaald. Daar weer onder heb ik een lijngrafiek opgenomen die de afwijking ten opzichte van het budget visualiseert per periode. De laatste periode wordt aangevuld met een bolletje waarbij ik gebruik heb gemaakt van deze tip van Dennis. Naast de referentielijn voor het budget is er ook een subtiele, bijna transparante trendlijn opgenomen. Deze trendlijn geeft een indicatie of de KPI is gestegen of gedaald gedurende het jaar.

Ik ben benieuwd naar de andere inzendingen!

Lijkt het je ook leuk om deel te nemen aan toekomstige Transformation Tuesday opdrachten? Meld je dan aan via onze website!


Joost Romijn is BI Consultant bij ProAnalytics. Vanuit deze rol helpt hij organisaties met het vertalen van data naar bruikbare inzichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *